logo

Dünya Turu

İÇİNDEKİLER

Flying over American Cities 8K Ultra HD Drone Video / Cities of Canada in 8K ULTRA HD 60 FPS Drone Video / The USA 4K – Scenic Relaxation Film With Calming Music / Canada in 8K ULTRA HD HDR – 2nd Largest country in the world (60 FPS)

YAKIN DA

Kanada Alberta Eyaleti, ülkenin en büyük eyaletleri arasında yer almaktadır. Edmonton ve Calgary şehirleri hem öğrenciler, hem göçmenler için ideal eyaletlerden birisidir. Özellikle Kanada göçmenlik programı için sıklıkla tercih edilmektedir. Ülkenin batı bölgesinde yer almaktadır. Toplam 661.848 Km2 toprağa sahiptir. Bu toprağın %2’si sulardan oluşmaktadır. Alberta , Kanada’nın en büyük 4. eyaletidir. Albertanın en başkenti Edmonton’dır. Edmonton’ın yaklaşık 1 milyon nüfusu vardır. Eyaletler arasında toprak olarak 6. büyük eyalettir. Alberta valisi Norman Kwong’dır.

Saat dilimi UTC-7’dir. Alberta nüfusu, gelişen ekonomisiyle hızla büyümektedir; Alberta’nın doğum oranları diğer eyaletlere göre daha fazladır,Alberta eyaletine göçmen alınması eyaletin büyümesinde önemli rol oynamıştır. 2005 yılı sonunda eyâletin nüfusu 3,306,359 kadardı ve nüfusun %81’i kentsel alanlarda, %19’u ise kırsal da yaşamaktaydı. Albertalıların büyük bölümü kendini Hıristiyan olarak tanımlamaktadır.

Kanada Alberta diğer tüm eyâletlerden daha fazla evanjelik Hristiyan’a sahip olmasıyla çelişik bir şekilde, British Columbia’nın ardından ülkedeki en düşük kilise katılım oranına sahiptir. Eyâlette önemli Hindu, Sih ve Müslüman topluluklar bulunmaktadır. Kuzey Amerika’nın en eski camisi Edmonton’dadır.

KANADA KÜLTÜR MERKEZİ

Kanada’nın en güzel eyaletlerinden biri ve en önemli turistik yerlerden biri olan British Columbia, Kuzey Amerika’daki son gerçek vahşi ülkelerden bazılarını ve en heyecan verici şehirlerden bazılarını sunuyor. 4,5 milyondan fazla nüfusa sahip olan sakinlerin çoğu Vancouver ve başkent Victoria’da yaşama eğilimindedir.

Demografik Bilgiler

British Columbia nüfusunun çoğunluğu İngiliz, İrlanda ve İskoç kökenlidir ve İngilizce resmi dil olarak kalmıştır. British Columbia, Kanada’da en yüksek azınlık yüzdesine sahiptir ve nüfusun% 4,8’i yerli halktan oluşmaktadır. Tuhaf bir şekilde, Britanya Kolombiyası, Kanada’da nüfusun çoğunluğunun hiçbir dini bağlılığı (agnostik, ateist veya kararsız) kabul etmediği birkaç yerden biridir. Bunu yapanların çoğu Protestanlar (% 45), yaklaşık% 18’i Katolikler oluşturuyor. Nüfusun neredeyse yarısı Vancouver’da ve çevresinde veya Vancouver Adası’nda yaşıyor. Anakara, çoğunlukla yerli halktan oluşan seyrek nüfusludur. Sık sık işgücü kıtlığı nedeniyle dünyanın her yerinden çok sayıda başka etnik grup var.

Manitoba, Kanada’nın Batı Kanada bölgesindeki bir eyâletidir. Manitoba’da İngilizce daha yoğun olarak kullanılmaktadır. Thlewiaza Nehri’nin berrak soğuk suları, Manitoba-Nunavut sınırındaki Nueltin Gölü’nün kuzey ucundan, Arviat’taki küçük İnuit topluluğunun güneyinde yer alan Hudson Koyu sahiline kadar uzanır. Manitoba çok sayıda etnik grubun merkezidir. Ontario, Saskatchewan, Nunavut, Hudson Körfezi ve ABD ile çevrelenmiş olan eyâlet, Prairie bölgesinin üç eyâletinden biridir ve Kanada’nın merkezinde konumlanır. Manitobalıların çoğu İngiliz asıllıdır fakat iç ve dış göç yapısındaki değişiklikler hıçbir etnik grubun sayıca baskın olmadığı bir eyâlet yaratmıştır.

Eyâlette Yeni Kanadalıları ve Kanadalı göçmenleri destekleyen 700’den fazla organizasyon vardır. 1.000.000’den fazla Manitobalının yaklaşık %60’i başkent Winnipeg metropolitanında yaşamaktadır. İkinci büyük şehir Manitoba’nın güney-batısındaki Brandon’dür. Manitoba ismi “büyük ruhun geçitleri” anlamına gelen “Manitiu bou” kelimelerinden gelir. Ayrıca, Manitoba dünya barışına adanmış ve dünyanın en büyük bahçesi olan Uluslararası Barış Bahçesi’ne ev sahipliği yapar.

Kanada Newfoundland and Labrador, doğu kıyısındaki benzersiz bir eyalet, adalardan ve çoğunlukla Avalon Yarımadası’nda ikamet eden 500.000’in biraz üzerinde küçük bir nüfustan oluşur. Başkent St. Johns, ilin kuzey tarafında yer almaktadır.  405,212 km²’lik geniş bir alanı kaplayan bu eyalet, güneyde Kuzey Kutbu’ndan Labrador’un kuzeyindeki Arktik Tundra’ya kadar oldukça çeşitli bir iklime sahiptir. Newfoundland’ın iklimi Maritime Continental’dir ve çok daha ılımandır. Arazi biraz dağlıktır ve Newfoundland’ın Uzun Menzilli Dağları, Appalachian Sıradağları’nın kuzey ucunu oluşturur.

Newfoundland ve Labrador,% 97’den fazlası ana dilleri olarak İngilizce konuşan Kanada’nın dilsel olarak en birleşik alanıdır.

Nova Scotia (Yeni İskoçya), Kanada’nın doğu kıyısına kurulmuştur. Başkenti Halifax’dır. .937,889 nüfusa sahip eyalet, nüfus olarak Kanada’nın en küçük 3. eyaletidir. İsmin Latincesi ; Yeni İskoçyadır. Ekonomisi doğal kaynaklar üzerine kurulu olsada son yıllarda çeşitlilik göstermiştir. Geleneksel endüstriler olan balıkçılık, madencilik, ormancılık ve tarım önemlerini korumakla birlikte, günümüzde bunlara turizm,teknoloji, film prodüksiyonu, müzik ve diğer kültürel endüstriler katılmıştır.  1867 yılında Kanada konferedasyonuna katılmıştır. Ondan önce Fransa ve İngiltere kolonileri kurulmuştur. Eyalet Kanada Konfederasyonunun kurucularındandır.  Bu eyaletin en önemli sembollerinden biri de Donald Marshall’dır.

Prens Edward Adası (kısaltılmış: PEI ya da P.E.I.; Fransızca: l’Île-du-Prince-Édouard), Kanada’nın Doğu Kanada ve Maritimes bölgesindeki eyaletlerinden biridir. Kanada’nin yüzölçümü ve nüfus açısından en küçük eyaleti olan PEI, ülkenin en büyük nüfus yoğunluğuna sahip eyaletidir (km² başına yaklaşık 25 kişi). Adanın nüfusu 137.800’dür. Eyaletin başkenti çevresiyle birlikte nüfusu 58.000’e ulaşan Charlottetown’dır. Charlottetown, sahip olduğu nüfusuyla Kanada’nın en küçük eyaletsel başkenti olma unvanını taşır. Ada ismini Kraliçe Victoria’nın babası, Kent ve Strathearn Dükü Prens Edward Augustus’tan (1767-1820) almıştır.

Kanada’nın en popüler eyaletlerinden biriside Ontario eyaletidir. Toronto, ülkenin başkenti Ottawa’da Ontario şehirleri arasındadır. Ontario , Kanada’nın doğu-orta bölgesinde yer alan bir eyalettir. 1.076.395 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve onu Kanada’nın dördüncü en geniş eyaleti yapar. Ek olarak, 2016 yılında 13.448.494 nüfusu ile Ontario, ülkenin en kalabalık eyaletidir. Ontario şehirleri arasında Toronto nüfusu en büyük, Dryden nüfusu en küçük şehridir. Markham, 2012 yılında kurulmuş olan Ontario’nun en yeni şehridir.

Kanada’nın yaklaşık altıda birini oluşturan geniş bir eyalet olan Kanada Quebec, tarihi şehirlerden izole edilmiş Arktik tundralarına kadar çeşitli manzaraları kapsar. Bölge, kuzeyde neredeyse Kuzey Kutup Dairesi’ne kadar uzanır, güneyde Amerika eyaletleri Vermont ve New York ile batıda Hudson Körfezi ile sınır komşusudur. Yaklaşık 1.200 kilometre uzunluğundaki St. Lawrence Nehri, eyaletin en kalabalık bölgelerinden geçer.

Maine, Quebec, Nova Scotia ve Prens Edward Adası arasında yer alan Kanada New Brunswick, sizi bozulmamış vahşi doğada kaybolmaya davet ediyor. İl, el değmemiş nehirlerin, kıyı adalarının ve dağ ormanlarının bir karışımıdır. Aynı zamanda Kanada’nın tek resmi olarak iki dilli eyaletidir ve hem İngilizce hem de Fransızca’yı resmi diller olarak tanır. En büyük cazibe, elbette, dünyanın en yüksek gelgitlerine sahip olan Fundy Körfezi’dir. Eyaletin en büyük şehri ve tarihi limanı olan Saint John, doğrudan körfezde oturuyor.

Geniş alanlar ve açık alanlarla karakterize edilen Kanada Saskatchewan, ülkenin orta kesiminde yer alan bir Kanada çayır eyaletidir ve tamamen kara ile çevrili olan yalnızca iki ilden biridir. İl, 651.900 km²’lik bir yüzölçümüne ve 1 milyonun üzerinde bir nüfusa sahiptir ve% 70’den fazlası ilin güney yarısında yaşamaktadır. Başkent Regina’dır. Kanada Saskatchewan, Alberta ve Manitoba arasında yer alır ve Amerika Birleşik Devletleri ile sınır komşusudur. İklim, sıcak, nemli yazlar ve acı soğuk kışlar ile Nemli Kıta iklimidir. Kar fırtınaları ve sıfırın altındaki sıcaklıklar yaygındır.

Birçok göçmen, yüksek standart ve uygun yaşam maliyeti nedeniyle Saskatchewan’da yaşamayı seçiyor. Buradaki sakinler için ortalama gelir Kanada ortalamasına yakın ve konut maliyetleri Regina’da ortalama 297.000 dolarlık bir ev fiyatına oturuyor. Saskatchewan, eyaletin tüm sakinleri için yüksek yaşam standartlarının korunmasına büyük katkı sağlayan, kamu tarafından finanse edilen güçlü bir sosyal program geleneğine sahiptir.

GEZİLECEK YERLER

En iyi yürüyerek keşfedilen Eski Montréal, şehrin Eski Limanı’nın kenarında 17., 18. ve 19. yüzyıl binalarının bir yoğunluğudur . Neo-Gotik Notre-Dame Bazilikası ve Place Jacques-Cartier’deki yaya dostu meydan da dahil olmak üzere Montréal’in en iyi turistik yerlerinin çoğu şehrin bu tarihi bölümünde yer almaktadır . Eski Liman bölgesi, Montréal Bilim Merkezi ve Natrel Buz Pateni Pisti dahil ailenizle yapabileceğiniz birçok şeye ev sahipliği yapmaktadır . Hem çiftler hem de aileler, La Grande Roue de Montréal’i ( Gözlem Çarkı). Nehrin kenarına yapılan bu yeni ekleme, kapalı gondolların içinden Eski Montréal, şehir merkezi ve ötesinin muhteşem manzaralarını sunar.

Mont Royal sadece Montréal’in adaşı değil, aynı zamanda kalbindeki dağdır. 233 metrelik tepe, Québec’in en büyük şehri üzerinde, özellikle de Kondiaronk Belvedere’den güzel bir bakış açısı sağlar . Parkta, Lac-aux-Castors’da kış buz pateni ve kros kayağından , yaz pazarları Sir George-Étienne Cartier anıtının yakınında gerçekleşen Les Tam-Tams’taki birçok davulun ritmine kadar pek çok etkinlik var . Zirvedeki platformdan ziyaretçiler visitorsle de Montréal ve St. Lawrence Nehri’nin panoramik manzarasına sahiptir. Hava özellikle berraksa, ABD’deki Adirondack’lerin zirvelerini de görebilirsiniz.

Québec Şehri’ne bakan görkemli Château Frontenac , kilometrelerce öteden görülebilen eyalet başkentindeki en ikonik yapıdır. Canadian Pacific Railway oteli 1894’te inşa etti ve hala bulabileceğiniz en romantik ortamlardan birinde dünyanın dört bir yanından gelen konukları ağırlıyor. Yamaçtaki manzara bir zamanlar Fort St.-Louis’in yeriydi, ancak bugün, Terrasse Dufferin’in geniş tahta kaldırımı, Levis ve St. Lawrence Nehri’nin güneyindeki güzel manzaralar sunmaktadır. Hem otel misafirleri ve turistler kale kalıntıları görebilirsiniz yalan altına Promenade des Gouverneurs , bir ana yol olan güney yönünde yol açar Plains of Abraham ve Citadel .

Place Royale, Samuel de Champlain’ın 1608’de ilk yerleşimi kurduğu ve Eski Québec’in küçük bir örneği olan 17. ve 18. yüzyıl binalarından oluşan olağanüstü bir koleksiyonun bulunduğu Québec Şehri’nin doğum yeridir. 1688 yılına dayanan güzel taş kilise Notre-Dame des Victoires, Musée de la Civilization’ın bir karakolu gibi modern turistik yerlerin yanı sıra meydana bakmaktadır. Bloklar içinde, özellikle tarihi binaların sadece trafiğe kapalı dar sokaklarda sıralandığı keyifli Quartier Petit-Champlain’de çok sayıda Eski Québec Şehri gezisi vardır. Burada, esnaf butikleri, çeşitli harika restoranlar ve tarihi temalı bir trompe-l’oeil duvar resmi dahil olmak üzere görülecek ve yapılacak çok şey bulacaksınız.

Québec City’nin hemen kuzeydoğusunda, Chutes Montmorency’nin geniş şelalesi 84 metrelik bir yamaçtan aşağıya iniyor. Düşmeler daha yüksektir Niagara Şelalesi ve dar yaya asma köprü haçlar Montmorency Nehri için île d’Orléans ayaklarının altında kenar sağa üzerinde su acele izlemenizi sağlayan. Şelalelerin tepesine giden ve çevredeki manzaranın harika manzarasını sunan bir teleferik de vardır ve Montmorency Manor , bir yorumlama merkezine ve bir restorana ev sahipliği yapmaktadır. Ziyaretçiler ayrıca çok sayıda parkur, merdiven ve görüntüleme platformundan düşme manzarasının tadını çıkarabilir ve birkaç piknik alanı vardır.

KANADA KÜLTÜR MERKEZİ

Amerika Birleşik Devletleri’nin bir eyaleti olan Alaska yüzölçümünün en geniş ve nüfus yoğunluğunun en az olduğu yer olarak biliniyor. Başkenti Jeneau olan ve resmi dili olarak İngilizce’nin kabul edildiği Alaska 1867 yılında 7 milyon dolar karşılığında Rusya ile imzalanan bir anlaşma sonucunda Amerika hakimiyeti altına giriyor.

Fazlasıyla soğuk bir iklime sahip olan bölgede geçmişte Eskimoların, Kızılderililerin ve Aleutların yaşadığı düşünülüyor. Yaklaşık olarak 3 bin yıl kadar önce bu topraklara yerleşen yerliler yerini 1784 yılından itibaren bölgeyi keşfetmeye başlayan Ruslara bırakmaya başlıyor. Zengin petrol rezervleri, altın kaynakları ve doğalgaz yatakları nedeniyle Amerikalıların buraya yerleştiği görülüyor. 1959 senesinde Amerika’nın 49. eyaleti ilan edilen Alaska zorlu iklim koşullarına rağmen zengin yer altı kaynaklarıyla bilinen bir yer olarak tanınıyor.

Alaska’da Konuşulan Yerel Diller Neler?

Alaska’nın resmi dili İngilizce olsa da Ruslar ve Amerikalılardan önce bölgede yaşayan yerlilerin dilleri de ülkede hala konuşulmaya devam ediyor. Yerel halkın dili 2 farklı dil ailesine mensup. Eskimo dili, Aleut dili olan Aleutça, Sibirya Yupikçesi, Alaska Yupikçesi, Nuniva Yupiçesi ve İnyupikçe burada hala konuşulmakta olan yerel diller arasında sayılıyor. Burada yok olan pek çok lehçe de bulunuyor. Burada yaşamış olan Na-Dene dili Kızılderililere ait bir dil ve bu da yok olmaya yüz tutmuş durumda. Hala Alaska Yerli Dil Merkezi tarafından araştırılan yerel dillere büyük önem verildiği biliniyor.

Kaliforniya Amerika Birleşik Devletlerinin batısında bulunan eyalet nüfus bakımından en büyük, genişlik bakımından 3. büyük Amerikan eyaleti olup nüfusu 32 milyon civarındadır. Ekonomik büyüklük açısından ise dünyanın en büyük 5. ekonomisidir. En büyük kenti Los Angeles kentidir.

Arizona 50 eyaletin 6. büyük ve 14. kalabalık eyaletidir. Başkenti ve en büyük şehri Phoenix’tir. Arizona, Dört Köşe bölgesini kuzeyde Utah, kuzeydoğuda Colorado ve doğuda New Mexico ile paylaşıyor; diğer komşu eyaletleri batıda Nevada ve Kaliforniya, güneyde ve güneybatıda Meksika eyaletleri Sonora ve Baja California’dır.

Arizona, Birliğe kabul edilen 48. eyalet ve kıtasal eyaletlerin sonuncusudur ve 14 Şubat 1912’de eyalet olmuştur. Tarihsel olarak Yeni İspanya’daki Alta California bölgesinin bir parçası olan Arizona, 1821’de bağımsız Meksika’nın bir parçası olmuştur. Yenildikten sonra Meksika-Amerika Savaşı’nda, Meksika 1848’de bu toprakların çoğunu Amerika Birleşik Devletleri’ne devretti. Devletin en güney kısmı 1853’te Gadsden Alımı ile satın alındı.

Utah, ABD’nin batı eyaletlerinden birisidir. 4 Ocak 1896’da Birleşik Devletler’e eklenen 45. eyalettir. ABD’nin 50 eyaletinin içerisinde büyüklük açısından 13. sırada, nüfus açısından 34. sırada ve nüfus yoğunluğu açısından 41. sırada yer almaktadır. Utah ismi bölgede yaşayan Amerikan yerli kabilesi olan Utelerden türetilmiş ve Utece “dağların halkı” anlamına gelmektedir.

Nevada, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan bir eyalettir. Eyalet Amerika Birleşik Devletleri eyaletleri arasında en büyük 33. eyalet konumundadır. Nevada’nın başkenti Carson City’dir ve en büyük şehri Las Vegas’tır. Eyaletin valisi ise, Kenny Guin’dir. Amerika Birleşik Devletleri’nin batısında yer alan Nevada, ülkenin en soğuk ve en sıcak iklimsel hareketlerinin yaşandığı yer olma özelliğine de sahiptir. Yüzölçümü yaklaşık olarak 285.000km kare olan Nevada, neredeyse hiç su yoktur. Su ile kara parçasının birbirlerine oranları %0.7’lık bir orana sahiptir. Nevada’nın toplam nüfusu 3 milyon civarındadır ve bu onu en kalabalık 35. Amerika Birleşik Devletleri eyaleti kılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nin en eski eyaletleri arasında yer alan Nevada, 31 Ekim 1864 tarihinde resmi olarak eyalet adını almayı başarmıştır. 

Indiana eyaleti, Amerika Birleşik Devletleri’nin kurucu eyaletlerinden birisidir. Eyalet, sloganının iddia ettiği gibi, “Amerika’nın kavşağında” oturur. Kuzeyde Michigan Gölü ve Michigan eyaleti, doğuda Ohio, güneyde Kentucky ve batıda Illinois ile komşudur ve konumu Indiana’yı Amerikan Ortabatısının ayrılmaz bir parçası yapar. Toplam yüz ölçümü bakımından 50 ABD eyaleti arasında 38. sıradadır ve Hawaii hariç, Appalachian Dağları’nın batısındaki en küçük eyalettir. Genellikle “Kızılderililerin ülkesi” anlamına geldiği düşünülen bir isimle Indiana, 11 Aralık 1816’da birliğin 19. eyaleti olarak kabul edildi. Başkenti 1825’ten beri Indianapolis ve başkentin nüfusu 892,071’dir.

Oregon, ABD’nin eyaletlerinden birisidir. Pasifik kıyısında yer alan eyalet, kuzeyde Washington, güneyde Kaliforniya ve Nevada, doğuda ise Idaho ile komşudur. Columbia nehri kuzey, Snake nehri ise doğu sınırlarının büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Willamette nehri vadisi, eyaletin en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip olan ve en yüksek tarımsal üretimin yapıldığı bölgesidir.

Minnesota ABD’nin orta batı eyaletinde bulunur ve bölgenin en büyük eyaletidir. Doğu’da Superior Gölü ve Wisconsin, Güney’de Güney Dakota ve Batı’da Kuzey Dakota ve Kuzey’de Kanada’da bulunan Manitoba ve Ontario bölgeleriyle komşudur. 11 Mayıs 1858 ‘de Amerika Birleşik Devletleri’ne katılan Minnesota Birleşik Devletler’e katılan 32.eyalettir.  Minnesota sözcüğü Kuzey Dakota dilinde Minnesota denilen bir nehirden gelmektedir. “Mni” takısı (“Mini” ve “Minne” olarak da yazılabilir) “su” anlamına gelir. Minnesota, “Gök rengi su” ya da “Bulutlu su” anlamına gelmektedir.  Yaklaşık 10 bin dölün bulunduğu Minnesota tam bir göller bölgesidir. Başkent St. Paul ile beraber en büyük şehri olan Minneapolis “Twin cities” adıyla bilinir. İki şehir birbirine arabayla 15 dakika mesafededir.

Minnesota eyaletinin en büyük ve en popüler şehri Minneapolis şehridir. ABD’nin en yeşil şehirleri arasında sayılan Minneapolis Amerika Birleşik Devletleri ekonomisine sağladığı katkı nedeniyle ABD’nin en önemli yerleşim yerleri arasında yer alır.

Colorado dört mevsimin yaşandığı, havası, doğası, muhteşem dağ manzaraları, şehir ve kasaba yaşamını birleştiren kimliği ve güçlü ekonomisiyle ABD’nin en hızlı büyüyen eyaletlerindendir. Colorado eyaleti Amerika Birleşik Devletleri’nin orta batı bölgesinde Four  Corners adı verilen dörtlü eyalet grubu içinde  yer alır. Kuzeyde Wyoming , kuzeydoğuda Nebraska, doğuda Kansas, güneydoğuda Oklahoma, güneyde  New Mexico,  Batıda Utah, güneybatıda Arizona ile çevrilir.

Nüfusu 2020 yılı itibariyle 5.773.714 kişi olan eyaletin başkenti ve en kalabalık şehri Denver’dır. ABD’nin en hızlı büyüyen ikinci eyaleti olarak öne çıkan bu eyalet özellikle son yıllarda yaşam kalitesi ve doğal güzellikleri nedeniyle yaşamak için ilk sıralarda tercih edilen popüler bir lokasyondur. Bu eyalette yaşam için tercih edilen en popüler şehirler;  Denver, Colorado Springs, Boulder, Fort Collins, Aurora and Loveland şehirleridir.

Teksas’ta 254 şehir vardır. En önemli 7 şehri Houston, San Antonio, Dallas, Austin, Fort Worth, Lubbock ve El Paso’dur. Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük 20 şehri arasında buradaki birçok şehir bulunmaktadır.

Oklahoma Eyaleti, Amerika Birleşik Devletleri’nin 46. eyaletidir. Kuzeyde Colorado ve Kansas, doğuda Missouri ve Arkansas, güney ve batıda Teksas ve Panhandle bölgesinin batısında New Mexico ile komşudur. Oklahoma, eyaletinde ve halkında yaşam tarzındaki tezatlıklar ve beklenmedik durumlar eyalette pek meşhurdur. Arazi, doğunun engebeli, ahşap tepelerinden Panhandle bölgesinden Teksas ve New Mexico’ya uzanan ağaçsız yüksek ovalara kadar değişir. Oklahoma eyaletinin doğu-orta bölgesi, Colorado ve Kansas’tan gelen Arkansas Nehri’nin ovaları ve Teksas ile neredeyse tüm güney sınırının tamamını oluşturan Kızıl Nehir tarafından yönetiliyor. Başkent, eyalet merkezine yakın olan 643.692 nüfuslu Oklahoma City’dir.

Oklahoma kelimesi iki Choctaw kelimesinden türetilmiştir: okla, “insanlar” ve humma, “kırmızı” anlamına gelmektedir. 19. yüzyıl boyunca geleceğin eyaleti, Amerikan tarihinin en az şanlı bölümlerinden birinin sembolüydü ve Kızılderili Bölgesi olarak bilinir hale geldi başka bir değişle yerleşimcilerin sürekli artan toprak açlığı nedeniyle yerlerinden edilen doğu Kızılderili kabilelerinin çöplük alanı.

Bununla birlikte, 1907’de birliğin 46. eyaleti olarak kabul edilmesinden bu yana, Oklahoma eyaleti, Kızılderili vatandaşlarının modern ekonomik ve sosyal hayata entegrasyonunu muhtemelen başka hiçbir eyalette olmayan bir şekilde başardı. Kızılderili nüfusu için olağan anlamda bir rezervasyon yoktur. Aralarında yoksulluk endemik olsa da, birçok Oklahoma Kızılderilisi ayrım pozisyonlarına yükseldi ve kabile gelir dağılımları, petrol kaynaklarının devlete getirdiği büyük servette daha fazla pay sahibi olmasını sağladı.

Wyoming, ABD’nin bir eyaletidir. Başkenti Cheyenne’dir. Wyoming’in yıllık ekonomik üretimi 27,4 milyar dolardır. (2005 verileri) Bölgenin dağlık olmasına karşın tarım faaliyetleri geçmişten bugüne dek sürmektedir. Ayrıca doğalgaz, uranyum, kömür gibi doğal kaynakları mevcuttur. ABD’nin en az nüfusa sahip eyaletidir.

Montana, Amerika Birleşik Devletleri’nin 13 kurucu eyaletinden birisidir. Yüz ölçümü oldukça büyüktür ve yalnızca üç eyalet (Alaska, Teksas ve Kaliforniya) Montana eyaletinden daha geniş bir yüzey alanına sahiptir bununla beraber nüfus yoğunlu oldukça düşük olup yalnızca iki eyalet -Alaska ve Wyoming- daha düşük nüfus yoğunluğuna sahiptir. Montana kuzeyde Kanada eyaletleri British Columbia, Alberta ve Saskatchewan, doğuda ABD eyaletleri Kuzey Dakota ve Güney Dakota, güneyde Wyoming ve batıda Idaho ile komşudur. Adı İspanyol montaña’dan (“dağ” veya “dağlık bölge”) türetilmiş olsa da, Montana, Diğer dağlık eyaletler arasında yüksekliği en düşük ortalamaya, yalnızca 3,400 fit (1,040 metre) yüksekliğe sahiptir. Rocky Dağları, Britanya Kolombiyası’ndan kuzeybatı-güneydoğu yönünde batı Montana, Idaho ve Wyoming’e doğru uzanır. Bununla birlikte, eyaletin doğu kısmı, milyonlarca otlak hayvanın yaşadığı ve yalnızca dağınık insan yerleşimi kanıtlarının bulunduğu, mükemmel bir manzara bütünüdür. Alberta, Saskatchewan, Kuzey ve Güney Dakota ve kuzeydoğu Wyoming ile paylaşılan kuzey bölgesi Great Plains’in bir parçasını oluşturur. Çoğu bölgenin kırsal olduğu Montana eyaletinin başkenti 32.024 nüfuslu Helena şehridir.

Arkansas, ABD’nin Güney Bölgesi’ndeki eyaletlerinden biridir. Yaklaşık olarak 3 milyon nüfusu ile, 137.754 km²lik bir alan üzerinde yer almaktadır. Dağlık bölgeler ve ovalar olmak üzere iki coğrafi alana ayrılır. Doğudaki ve batıdaki ovalar Mississippi Alluvial ve West Gulf Coastal düzlüğünden oluşur. Kuzeyde ve batıdaki dağlık bölgeler, Ozark Platosu (en:Ozarks), Ouachita Dağları (en:Ouachita Mountains) ve onların arasından akan Arkansas Nehri vadisidir.

New York, ABD’nin Orta Atlantik ve Kuzeydoğu bölgesinde bulunan eyaletlerinden birisidir. Başkenti Albany, en büyük şehri New York’tur. 62 vilayete sahiptir. 20,2 milyon kişilik nüfusu ile ülkenin nüfusu en yüksek dördüncü eyaletidir. Nüfusun üçte ikisi New York metropoliten alanında yaşamaktadır. Vermont, Massachusetts, Connecticut, New Jersey ve Pensilvanya ile karadan, Rhode Island ile de sudan komşudur. Ayrıca Kanada’nın Québec ve Ontario bölgelerine uluslararası sınırı vardır.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük şehir olan, ülkenin finans, kültür, ulaşım ve üretim merkezi New York burada bulunmaktadır.

Missouri, Amerika Birleşik Devletleri’in ortabatısında bulunan bir eyalet. 6 milyonu aşan nüfusuyla ülkenin en yüksek nüfuslu 18. eyaletidir. Yüzölçümü bakımından ise 21. sıradadır. Adını eyaletin ortasından geçen Missouri Nehri’nden alır.

Kentucky, ABD’nin Güneydoğu eyaletlerinden birisidir. Kuzeyinde İndiana ve Ohio, doğusunda Virginia ve Batı Virjinya, güneyde Tennessee, batısında Missouri vardır. Kuzey ve batı sınırları tamamen Mississippi nehri ile çizilmiştir. Başkenti Frankfort, en büyük şehirleri ise Louisville ve Lexington’dur. Nüfusu 2020 itibarıyla 4,5 milyon kişidir.

Kansas Eyaleti, Amerika Birleşik Devletleri’ne katılan 34. eyalettir. Barbekü cenneti Kansas, Kuzeyde Nebraska, doğuda Missouri, güneyde Oklahoma ve batıda Colorado ile çevrilidir. Kuzey Amerika kıtasının Great Plains’in batıya doğru yükselen manzarasının ortasında yer alan Kansas Eyaleti, 29 Ocak 1861’de eyalet olmuştur.  Aynı yıl başkent, seçimlerle Topeka Lawrence’ı yaklaşık 2.700 oyla geride bırakarak başkent seçilmiştir.

Maine , Amerika Birleşik Devletleri’nin en kuzeydoğusunda bulunan New England bölgesindeki bir eyalettir. Güneydoğusunda Atlas Okyanusu, batısında New Hampshire, kuzey ve kuzeybatısında Kanada’nın Québec eyaleti ile sınırı vardır. En büyük kenti olan Portland’ın nüfusu 65.000 civarında olup, başkenti Augusta’dır.

Ülkenin en zengin eyaletleri arasında yer alsa da yoksul halk bakımından da oldukça üst sıralardadır. Uzun sahil şeridinde çok fazla plaj, kumsal ve tesise sahip olan Florida, bu özelliğiyle de çok turist çekmektedir. Kasırga mevsimi dışında deniz mevsiminin neredeyse hiç durmadığı eyalet, her mevsim turist almaktadır.

Kuzey Dakota, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kanada sınırı boyunca uzanan, ülkenin Ortabatı eyaletlerilerinden birisidir. Eyaletin komşuları kuzeyde Kanada, doğuda Minnesota, güneyde Güney Dakota ve batıda Montana eyaletleridir. Kuzey Dakota Birleşik Devletler’in büyüklük açısından 19. Eyaleti olmasına rağmen en az nüfusa sahip 3. eyaletidir. Kuzey Dakota, Dakota bölgesinin Kuzey bölgesinden oluşturulmuş bir eyalettir ve 2 Kasım 1889 tarihinde ABD’ye kabul edilmiştir.

Amerika Birleşik Devletlerinin 13 kurucu eyaletinden biri olan New Jersey en küçük eyaletlerden biri olmasına rağmen gelişmiş şehir yapısı ile yüksek nüfus yoğunluğuna sahiptir.Yaz ve kış aylarında aldığı yoğun yağışında etkisiyle çok fazla yeşil alana sahip olan eyalet doğa ile iç içe bir hayat sunar sizlere.

Güney Carolina Eyaleti, Amerika Birleşik Devletleri’nin kıyı güneydoğu bölgesinde bir eyalettir. Kuzeyde Kuzey Karolina, güneydoğuda Atlantik Okyanusu ve güneybatıda Savannah Nehri boyunca Georgia ile sınırlanmıştır. Güney Carolina Eyaleti, 2020 nüfus sayımına göre 5.124.712 kayıtlı nüfusuyla ABD’nin en geniş 40. ve en kalabalık 23. eyaletidir. 2019’da gayri safi yıllık hasılatı 213,45 milyar dolardır. Güney Carolina 46 ilçeden oluşmaktadır.

Başkenti 2019’da 133.273 nüfusuyla Columbia’dır; en büyük şehri ise 2020 nüfusuyla 150.277’yi oluşturan Charleston’dur. Greenville–Anderson–Mauldin metropol bölgesi ve 2018’de 906.626 nüfus tahminiyle eyaletteki en büyük bölgedir. 1670’de İngilizler tarafından yerleşen, Kral I. Charles’ın adını taşıyan koloni 1710’da Kuzey ve Güney Carolina’ya bölünmüştür. Güney Carolina Eyaleti bayrağı beyaz palmetto ağacı ve beyaz hilal ile mavi bir alandan oluşmaktadır ve bu tasarımın kökleri, ilk Devrim Savaşı bayraklarından birine dayanır.

Batı Virginia, ABD’nin eyaletlerinden birisidir. Güneydoğuda Virginia’yla, güneybatıda Kentucky’yle, kuzeybatıda Ohio’yla ve kuzeydoğuda ise Pensilvanya ve Maryland ile sınırdır. Başkenti ve en büyük şehri Charleston’dur.

Delaware, Amerika Bireşik Devletleri‘nin kurucu eyaletlerinden ve Federal Anayasayı onaylayan ilk 13 eyaletten ilkidir. Toplam yüz ölçümü açısından 50 ABD eyaleti arasında 49. sırada yer alıyor ve en yoğun nüfuslu eyaletlerden biri. Eyalet, tümü 1682’de kurulmuş, kuzeyden güneye, New Castle, Kent ve Sussex olmak üzere üç ilçe üzerine organize olmuştur. Nüfusu, sanayisi gibi, kuzeyde, ana karayollarının ve demiryollarının geçtiği Wilmington çevresinde yoğunlaşmıştır. Eyaletin geri kalanı, Delaware’in Maryland ve Virginia ile paylaştığı Delmarva Yarımadası’nın kuzeydoğu köşesini oluşturur. Eyalet hükümeti operasyonlarının çoğu 31,022 nüfuslu başkent Dover’da bulunuyor.

Tarihsel, coğrafi ve ekonomik olarak Delaware, Pennsylvania ile özellikle de Delaware Nehri ve diğer ulaşım arterlerinin ticaretini yönlendirdiği Philadelphia şehri ile yakın bağlara sahiptir. Bir zamanlar Delaware’in karakteristik özelliği olan istikrar ve muhafazakârlık, özellikle de Maryland’in Doğu Kıyısı’na bitişik olan güney bölgelerinde, siyasi yaşam üzerinde, yandaşlarının sayılarıyla orantısız bir şekilde uzun süre hâkimiyet sağlamıştır.

Louisiana, 30 Nisan 1812’de Birlik’teki on sekizinci eyalet olarak kabul edilmiştir. Kuzeyde Arkansas, doğuda Mississippi ve batıda Teksas olmak üzere komşularından hem doğal hem de insan yapımı sınırlarla ayrılmıştır. Meksika Körfezi güneyde yer alır. Louisiana eyaletinin toplam alanı yaklaşık 12.000 km²  iç sulardan oluşur. Başkent 224.149 nüfuslu Baton Rouge’dur. 1812’de birliğe 18. eyalet olarak kabul edilen Louisiana eyaleti, bir zamanlar stratejik olarak hayati önem taşıyan, Kuzey Amerika’nın kıtasal iç kısımlarını boşaltan büyük Mississippi-Missouri nehir sularının, Kuzey Amerika’nın sıcak, kuzeye doğru kıvrımlı hilaline aktığı Meksika körfezi ‘ne komuta eder.

Connecticut eyaleti, Amerika Birleşik Devletleri’nin orijinal 13 eyaletten biri olduğu gibi aynı zamanda altı New England eyaletinden biriydi. Connecticut eyaleti, ülkenin kuzeydoğu köşesinde yer almaktadır. Toplam yüz ölçümü bakımından 50 ABD eyaleti arasında 48. sıradadır, ancak en yoğun nüfuslu eyaletler arasındadır. Atlantik kıyısı boyunca uzanan büyük kentsel-endüstriyel kompleksin ortasında yer alır ve kuzeyde Massachusetts, doğuda Rhode Island, güneyde Long Island Sound (Atlantik Okyanusu’nun bir kolu) ve batıda New York ile komşudur.  Eyaletin kuzey-orta kesiminde yer alan 123.088 nüfuslu Hartford, başkenttir.

Eyalet, New York sınırında güneybatıya uzanan Fairfield county’nin Panhandle bölgesi ile kabaca dikdörtgen şeklindedir. Eyaletin maksimum doğu-batı uzunluğu yaklaşık 110 mil (180 km) ve maksimum kuzey-güney uzunluğu yaklaşık 70 mil (110 km) ‘dir. Connecticut eyaleti, adını “uzun gelgit nehri üzerindeki arazi” anlamına gelen Algonquian kelimesinden alır. “Nutmeg Eyaleti”, “Anayasa Devleti” ve “Sabit Alışkanlıklar Ülkesi”, Connecticut’a uygulanmış olan lakaplardır. Birçok plajı ve limanı, ormanlarla kaplı tepeleri ve 17. ve 18. yüzyıllardan kalma evlerle çevrili köy yeşillikleri ile Connecticut eyaleti, modern şehir yaşamının, rustik peyzajın ve tarihi mekânların özel bir karışımını temsil eder.

Ohio (okunuşu: Oha:yo), Amerika Birleşik Devletleri nin Midwestern bölgesinde bir eyaletidir. Elli eyalet arasında, alanlara göre en büyük 34.eyalet ve yaklaşık 11,7 milyonluk bir nüfusa sahip en kalabalık yedinci ve en yoğun nüfusa sahip onuncu eyalettir.

Tennessee, ABD’nin doğu eyaletlerinden birisidir. Başkenti Nashville, en büyük kenti Memphis’tir. Güney Bölgesi’nde bulunan Tennessee eyaletinde iklim oldukça ılımandır. Kış aylarında 5 dereceye kadar düşen sıcaklık ortalaması yaz aylarında 23 dereceye kadar çıkar.

Idaho Eyaleti, Amerika Birleşik Devletleri’nin 43. eyaletidir ve toplam yüz ölçümü bakımından 50 ABD eyaleti arasında 14. sırada yer almaktadır. Kuzeyde Kanada’nın British Columbia eyaleti ve doğuda Montana ve Wyoming eyaletleri, güneyde Utah ve Nevada ve batıda Oregon ve Washington ile olan sınırları, hem tarihi hem de coğrafi olarak türetilmiştir. British Columbia ile olan sınır kuzey enleminin 49. paralelini takip ederken, Utah ve Nevada ile olan sınır 42. paraleli takip eder; her iki hat da kuzeyde 1846’da Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere arasında ve güneyde 1819’da Amerika Birleşik Devletleri ile İspanya arasında antlaşma ile kurulmuştur.

Montana sınırı Kıtasal Bölünmeyi takip ederken, Wyoming sınırı küçük bir dilim şeklinde Yellowstone Milli Parkı’nı içermektedir. Idaho’nun Oregon ve Washington ile olan sınırı, Snake Nehri’nin Cehennem Kanyonu’nun doğal bir sınır olarak hizmet ettiği Idaho Weiser ve Lewiston şehirleri dışında 480 mil (770 km) düz bir çizgidir. Boise şehri 226.115 nüfusu ile eyalet başkentidir. 3 Temmuz 1890’da birliğin 43. eyaleti olarak kabul edilen Idaho Eyaleti, Dağ eyaletlerinden biridir, ancak genellikle Continental Divide tarafından doğu sınırı ve Columbia tarafından birleştirilen bir bölge olan Kuzeybatı Pasifik’in bir parçası olarak sınıflandırılır.

Amerika Birleşik Devletleri‘nin kurucu devleti olan Wisconsin eyaleti, 29 Mayıs 1848’de birliğe 30. eyalet olarak kabul edildi. Kuzey-orta eyaletlerden biri olmasıyla birlikte, kuzeyde Superior Gölü’nün batı kısmı ve Michigan’ın Yukarı Yarımadası ve doğuda Michigan Gölü ile çevrilidir. Illinois eyaleti güneyde, Minnesota ve Iowa sırasıyla batı ve güneybatıda yer almaktadır. Wisconsin adı, bir Algonquin adının Fransızca çevirisinin İngilizceye çevrilmiş bir versiyonudur. Meskousing, Wisconsin Nehri’ne atıfta bulunarak “bu kırmızı taş akışı” anlamına geldiği söylenir. Güney-orta Wisconsin eyaletinde bulunan Madison, eyaletin başkentidir.

1 Mart 1867’de birliğe 37. eyalet olarak kabul edilmıştir. Nebraska eyaleti, kuzeyde Güney Dakota eyaleti ile sınırlanmıştır, Missouri Nehri bu sınırın yaklaşık dörtte birini ve Nebraska eyaletinin sınırlarının tamamını oluşturur. Doğuda Iowa ve Missouri eyaletleri ile Güneyde ise Kansas eyaleti ile sınırı vardır. Eyaletin güneybatı kesiminde, Colorado ile sınır, kuzeybatısında Wyoming ile sınır mevcutken güneydoğu kesiminde yer alan 294,653 nüfuslu Lincoln şehri, başkenttir.

Amerika Birleşik Devletleri’nin batı-orta eyaletlerinden biri olan Nebraska eyaleti, ilk zamanlarda Pasifik bölgelerinin yerleşim ve madencilik sınırlarının yanı sıra kuzey ve batıdaki zengin bölgelere göç edenler için öncelikli bir mola noktasıydı. 19. yüzyılın yarısında Amerikan İç Savaşı’ndan (1861-65) sonra demiryollarının gelişmesi ve bunun sonucunda ortaya çıkan göçle, Nebraska eyaletinin verimli toprakları sürülmüş ve çayırları bir dizi büyükbaş hayvan endüstrisine yol açmıştır. Sonuç olarak, eyalet kurulduğundan beri büyük bir tarım üreticisi olmuştur.

Havai, Amerika Birleşik Devletleri’nin eyaletlerinden biridir. Büyük Okyanus’da bulunan ve tamamen adalardan oluşan tek eyalettir. Eyalet neredeyse tüm Hawaii takımadalarını kapsar, 137 ada, 2.400 km’ye yayılmıştır.

Vermont, ABD’nin eyaletlerinden birisidir. Ülkenin kuzeydoğu kesiminde, New England bölgesinde yer alır. Güneyde Massachusetts, doğuda New Hampshire, batıda New York ve kuzeyde de Québec’le çevrilidir.

Rhode Island eyaleti, resmi olarak Rhode Island Eyaleti, Amerika Birleşik Devletleri’nin orijinal 13 eyaletinden ve altı New England eyaletinden biridir. Rhode Island kuzeyde ve doğuda Massachusetts, güneyde Atlantik Okyanusu’nun Rhode Island Sound ve Block Island Sound ve batıda Connecticut ile çevrilidir. Birliğin en küçük eyaletidir – yalnızca yaklaşık 48 mil (77 km) uzunluğunda ve 37 mil (60 km) genişliğindedir – ancak bununla birlikte, en yoğun nüfuslu eyaletlerden biridir. Alanın aşırı kompaktlığı, orantılı olarak büyük nüfus ve ekonomik faaliyet, onu komşu devletlere yakından bağlar. Buna ek olarak, Rhode Island eyaketinin denize olan yakın bağlantısı 640 km fazla kıyı şeridi dâhil olmak üzere- takma adı Ocean State’in temelidir. Başkent 1.200.000 nüfuslu Providence şehridir.

Rhode Island isminin kökeni belirsizdir. Başlangıçta, bu isim Yerli Amerikalıların Aquidneck Adası dediği Narragansett Körfezi’ndeki ada için kullanıldı. Aquidneck’in 1644’te İngilizler tarafından Rhode Island olarak yeniden adlandırılması, kısmen İngiliz yerleşimcilerin iki yabancı kaynak arasındaki kafa karışıklığından kaynaklanmış olabilir.

Rhode Island’ın yeni ülkenin oluşumuna katkıları dikkat çekiciydi. Roger Williams’ın mirası olan vicdan özgürlüğü kavramı özellikle önemliydi. Rhode Island eyaleti, Amerika Birleşik Devletleri’nin endüstriyel gelişimi üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. Rhode Island eyaletinin nüfusu 1.097.37 dir.

Kuzey Amerika’nın kuzeybatı köşesinde yer alan Alaska, Amerika Birleşik Devletleri‘nin en kuzey ve en batı eyaleti olmakla birlikte, Aleut Adaları’nın Doğu Yarımküre’ye uzanması nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri’nin en doğu boylamına da sahiptir. Alaska, Kuzey Amerika kıtasında bitişik olmayan tek ABD eyaletidir.

Alabama, Amerika Birleşik Devletleri’nin Güneydoğu bölgesinde, kuzeyde Tennessee; doğuda Georgia; güneyde Florida ve Meksika Körfezi; ve batıda Mississippi ile sınırlanan bir eyalettir. Alabama, ABD eyaletleri arasında yüzölçümü bakımından en büyük 30. ve en kalabalık 24. eyalettir. Alabama, toplam 1.500 mil (2.400 km) iç su yolu ile tüm eyaletler arasında en fazla iç su yoluna sahip olan eyalettir.

New Hampshire, Amerika Birleşik Devletleri’nin 50 eyaletinden biridir. Avrupa’dan gelen göçmenler ilk defa 1623 yılında buraya yerleştiler. New Hampshire, 4 Temmuz 1776 tarihinde Bağımsızlık Bildirgesi’yle bağımsızlıklarını ilan ederek Amerika Birleşik Devletleri’nin çekirdeğini oluşturan ilk Onüç Koloni’den biri oldu. Eyalet, ABD’nin kuzeydoğusunda New England bölgesinde yer alır. Nüfus ve yüzölçüm bakımında Amerika Birleşik Devletleri’nin en küçük 10 eyaletinden biridir. En büyük şehri olan Manchester’in bile nüfusu sadece 100.000 civarında kalır.

Güney Dakota, Amerika Birleşik Devletleri’nin Ortabatı eyaletlerinden birisidir. Yüzölçümü 199.731 km², nüfusu 814.180’dir. Eyaletin batısında Black Hills doğusunda ise Badlands Ulusal Parkı yer alır. En büyük şehri Sioux Falls, başkenti ise Pierre’dir. Güney Dakota çok sayıda Kızılderili rezervasyonuna, özellikle de Lakotalara ev sahipliği yapar. Eyalet Alaska, Oklahoma, New Mexico’dan sonra en çok Kızılderili nüfusu barındıran dördüncü eyalettir.

New Mexico Eyaleti, Amerika Birleşik Devletleri’nin 47. eyaleti olup birliğe 1912’de katılmıştır. New Mexico, toplam yüz ölçümü bakımından 50 ABD eyaleti arasında beşinci sırada yer alır ve kuzeyde Colorado, doğuda Oklahoma ve Teksas, güneyde Teksas ve Meksika’nın Chihuahua ve Sonora eyaletleri ve batıda Arizona (1850’den 1863’e kadar New Mexico Topraklarının bir parçasıydı) tarafından sınırlandırılmıştır. New Mexico’nun başkenti 83.922 nüfuslu Santa Fe’dir.

New Mexico  olan bölge 16. yüzyılda İspanya tarafından talep edildi, 1821’de Meksika’nın bir parçası oldu ve 1848’de Amerika Birleşik Devletleri’ne devredildi (Guadalupe Hidalgo Antlaşması ile). New Mexico’nun İspanyol Amerikalı (Hispano), Yerli Amerikalı ve Anglo popülasyonları arasındaki gerilimler, devletin uzun tarihini karakterize eden acı düşmanlıkların sürekli bir hatırlatıcısıdır; Bu gerilimler, N. Scott Momaday’in House Made of Dawn (1968), Rudolfo Anaya’nın Bless Me, Ultima (1972), Leslie Marmon Silko’nun Ceremony (1974) ve John Nichols’ın The Milagro Beanfield War (1974) gibi romanlara ilham kaynağı olmuştur.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Atlantik Okyanusu’na kıyısı olan eyaletlerinden biri olan Virginia eyaleti, ülkenin doğusunda yer almaktadır. Ekonomiye tarım ve turizm ile oldukça fazla katkıda sağlamakta olup 8,5 milyon kişiyle ülkenin en kalabalık 12. eyaleti, yüz ölçümü bakımından ise 35. eyaletidir.

Maryland, ABD’nin Orta Atlantik eyaletlerinden birisidir. Chesapeake Körfezinin kuzeydoğusunda yer alır. Doğusunda Delaware ve Atlas Okyanusu güneyinde Virginia, kuzeyinde Pensilvanya vardır. Washington şehri Maryland’ın güneybatısında Potomac Nehri’nin kuzeyinde Virginia sınırı üzerindedir. Başkent’e yakınlığından dolayı, NASA’nın Hesap Merkezi, Ulusal Güvenlik Dairesi ve ABD Deniz Harp Okulu gibi birçok devlet kurumu şehirde bulunur.

Michigan Eyaleti, Amerika Birleşik Devletleri’nin, yüz ölçümü büyüklüğüne göre 50 eyaletinden sadece 22’nci sırada yer alsa da, yetki alanına sahip olduğu Great Lakes sularının dâhil edilmesi, yüz ölçümü önemli ölçüde artırarak toplam alan açısından 11. sıraya yerleştirmiştir. Başkent, Michigan Eyaletinin güneyindeki 117.159 nüfusulu Lansing’dir. Eyaletin adı, “büyük göl” anlamına gelen bir Ojibwa (Chippewa) kelimesi olan michi-gama’dan türetilmiştir. Sahip olduğu göller sebebiyle ‘’River State’’ takma adı da oldukça yaygındır.

Massachusetts, ABD’nin kuzeydoğu kıyısında, New England bölgesinde yer alan bir eyalettir. En büyük şehri ve başkenti Boston şehridir. Eyaletin adı bir Amerikan yerli kabilesi olan Massachusett kabilesinden gelmektedir ve bu kabilenin dilinde massachusett “büyük tepeler bölgesi” anlamına gelmektedir. Tarihsel olarak Massachusetts ülkenin en liberal ve günümüzde sosyo-ekonomik açıdan en gelişmiş eyaletlerindendir. Kişi başı gelir Connecticut, Maryland gibi benzer özellikteki eyaletlerle birlikte devamlı olarak ülke genelinde ilk 5 içerisinde yer alır. 6 milyonun üzerindeki nüfusu ve nispeten küçük yüz ölçümüyle ülkenin en yoğun nüfus bölgelerinden bazılarını barındırır.

Adını da İngiltere’nin kralı II. Georgia’dan aldı. Batı’da Mississipi Nehri ile bitişik olan Georgia Bölgesi, güneyinde Florida, doğusunda Atlantik Okyanusu, batısında Alabama, kuzeyinde de Tennessee ve Kuzey Carolina tarafından sınırlandırılmıştır.

Illinois Amerika Birleşik Devletleri’nin Ortabatı eyaletlerinden birisi. Başkenti Springfield’dır. En büyük kenti Şikago’dur. Illinois, ABD’nin en kalabalık beşinci, en büyük yirmi beşinci eyaletidir. Michigan Gölü’nün batısında yer alır. Merkezi konumu ve elverişli coğrafyası sayesinde eyalet önemli bir ulaşım merkezi’dir: Şikago Limanı’nın Büyük Göller ve Saint Lawrence Denizyolu ile Atlantik Okyanusu’na ve Illinois Suyolu ile Mississippi Nehri üzerinden Meksika Körfezi’ne erişimi vardır. Eyalet sınırları kısmen Mississippi, Ohio ve Wabash nehirlerinden oluşur. Şikago O’Hare Uluslararası Havalimanı onlarca yıldır dünyanın en işlek on havaalanı arasındadır. Illinois, uzun süredir Amerika Birleşik Devletleri’nin mikrokozmosu ve Amerikan kültüründe bir çan olarak görülür.

Mississippi, Amerika Birleşik Devletleri’nin 20. Eyaleti olup adını, “büyük sular” veya “suların babası” anlamına gelen bir Kızılderili kelimesinden almıştır. Mississippi, 1817’de birliğin 20. eyaleti olmuştur. Jackson şehri 166.383 nüfusuyla eyalet başkentidir. Mississippi, ABD eyaletlerinin çoğundan daha küçüktür ve kuzeyde Tennessee, doğuda Alabama, güneyde Louisiana ve Meksika Körfezi ve batıda Louisiana ve Arkansas ile çevrilidir.

Mississippi, doğal olarak tarım için çok uygundur; toprağı zengin ve derindir ayrıca peyzajı birçok nehirle doludur. 20. yüzyılın ortalarına kadar kırsal, telaşsız bir yaşam tarzının egemenliği eyaletin avantajına çalışmıştır. Bu yaşam tarzı, kısmen, Columbus, Biloxi, Natchez, Vicksburg ve Holly Springs gibi eski şehirlerde bulunan birçok tarihi konakta mirası hala belirgin olan bir soyluluk kültüründe kendini gösterir.

Mississippi’nin, artan kentleşme ve sanayileşmeyle rağmen hayata pek çok açıdan yavaş yaklaşması ekonomik ve sosyal gelişimine engel olmuştur. On yıllardır alışılmadık derecede büyük bir bağımlı nüfus, ağırlıklı olarak tarımsal bir ekonomi ve değişime karşı hâkim bir direnç, Mississippi’nin kişi başına düşen gelirinin düşük olmasına ve birçok aile için yetersiz bir yaşam standardına yol açmıştır. Dahası, eyalet, 20. yüzyılın ortalarındaki sivil haklar hareketi sırasında merkezde oturan, yoğun ırklar arası çatışmaların yeri olmuştur.

Kuzey Karolina, ABD’nin doğusunda bulunan eyaletlerden biridir. Orta Atlantik Eyaleti olarak da bilinir. Güneyinde Güney Karolina, güneybatısında Georgia, batısında Tennessee, Kuzeyinde Virginia, doğusunda ise Atlas Okyanusu ile sınırlıdır. İsmi İngiltere Kralı I. Charles tarafından verilmiştir.

Kuzey Karolina 1860 Amerikan İç Savaşı’nda köleliğin kalkmasına karşı çıkmış ve Güneyliler tarafında yer almıştır. Bu nedenle günümüzde de “Güney Eyaletleri” (Southern States) olarak adlandırılan ABD’nin güney doğusundaki gruba dahil edilmektedir. Kuzey Karolinalılar genel olarak güneyli olarak anılsalar da Chapel Hill’de yaşayanlar Katran Ökçeliler (Tar Heels) olarak bilinirler. Akademik eğitimde ve spor müsabakalarında başarılı olan the University of North Carolina at Chapel Hill’in Katran Ökçeliler sözlerini slogan olarak kullanması, zaman zaman Kuzey Karolinalıların tümünün de Katran Ökçeliler olarak adlandırılmalarına neden olmaktadır.

Washington, Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeybatısında bulunan eyaletlerinden birisi. Eyalet, Amerika Birleşik Devletleri’nin Büyük Okyanus kıyısındaki eyaletlerinin en kuzeyde olanıdır. Eyalet, Seattle, Spokane gibi ABD’nin sayılı büyük şehirlerini barındırır. Eyaletin kuzey sınırları Kanada’ya komşudur.

Pennsylvania Nerededir? Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeybatı bölgesine doğru yer alan bir eyalettir. Pennsylvania Eyaleti kuzeyde New York ve Erie Gölü tarafından sınırlandırılmaktadır. Güneydoğuda Delaware ve güneyinde Maryland ile, güneybatısında West Virginia ile komşudur.

Iowa Eyaleti, Amerika Birleşik Devletleri’nin kurucu eyaletlerinden birisidir. 28 Aralık 1846’da birliğe 29. eyalet olarak kabul edilmiştir. Bir Orta batı eyaleti olan Iowa, doğudaki ormanlar ile batıdaki yüksek kır ovalarının otlakları arasında bir köprü oluşturmaktadır. Hafifçe kıvrılan manzarası, tüm doğu sınırını oluşturan Mississippi Nehri’nden batıya doğru uzanırken yavaşça yükselir. Missouri Nehri ve onun kolu olan Big Sioux, batı sınırını oluşturur ve Iowa’yı sınırlarını belirleyen iki paralel nehri olan tek ABD eyaleti yapar. Iowa Eyalati kuzeyde Minnesota, doğuda Wisconsin ve Illinois, güneyde Missouri ve batıda Nebraska ve Güney Dakota eyaletleriyle çevrilidir. Eyaletin güney-orta kesiminde yer alan 216,594 nüfuslu Des Moines, başkenttir. Eyalet adı, bir zamanlar bölgede yaşayan Iowa eyaleti Kızılderili halkından türetilmiştir.

Comments are closed.