logo

Kış güzeldir / Uckun Kaan

7,6 km non stop carving in Saas Fee in 8min 30.

Jackson Hole Massive Air, Backcountry Skiing, Straight lines & Couloirs | O_leeps

GoPro: Raw Files with Travis Rice | ’21/22 Snowboarding Highlights

Winter-Vokal Deep House Mix⛄ Automusik Chill Out Sessions | Own Music #1

Winter Special Deep House Mix 🏂 Best Of Chill Out Sessions by Max Oazo

Winter Vocal Deep House Mix ⛄ Car Music Chill Out Sessions – Best Hits 2024 by Max Oazo #26

Faulhorn 2681m / Longest sledging run in the world / Schlitteln in Jungfrau Region /Grindelwald / 4K

Wolfgang Ambros Skifoan!

“Unstoppable”. Красивый карвинг. Буковель.

Эльбрус в марте, спуск с Гара Баши 3847 м до Азау 2350 м

Скоростной спуск по трассе Эльбруса

Şehir hayatından kaçıp doğaya saklanmak ve izole olmak isteyenlerin tercihi olan tırmanma-dağcılık, doğada karşılaşılabilecek tehlikeler sebebiyle oldukça riskli ekstrem sporlar arasındadır. Dağcılık sporunun yalnız başına ya da eğitim alınmadan yapılmaması gerekir. Tabiatın içine karışmak ve bulunduğu bölgeye en uç noktadan bakmak isteyenler için hem yurt içinde hem de yurt dışında sayısız zirve bulunmaktadır. Dağcılık sporunu icra edebileceğiniz rotalardan önce teknik detaylarından biraz bahsedelim.

Dağcılık Nedir?

Dağda orman sınırının bittiği yerden zirveye doğru uzun mesafeli yürüyüşlerin yanı sıra tırmanmayı da kapsayan dağcılık bir doğa sporudur. Uzun mesafeler arasında mola vermek için yapılan kampçılık da dağcılık tanımına girer ve bu sporun uzun soluklu olmasını sağlar. Yaz, sonbahar ya da bahar aylarında gidilecek bölgenin özelliklerine göre çeşitlilik gösteren dağcılıkta en zorlusu ise kış dağcılığıdır.

Kış dağcılığı diğer mevsimlerde yapılan dağcılığa göre daha çetin geçer. Karda ve kaygan zeminlerde tırmanmayı bilmek, kaymalarda durabilmek, zorlu hava şartlarında kamp yapabilmek, oluşacak ısı kaybına karşı önlem alabilmek kış dağcılığında bilinmesi gerekenlerdir.

Dağcılık Nasıl Yapılır?

Dağcılık, dağcılık lisansı olan profesyonellerden eğitim alınarak yapılması gereken bir spordur. Genellikle topluluk ile yapılan dağcılık sporunda malzeme taşımak, güvenliği sağlamak, rehberlik etmek gibi herkesin farklı bir görevi bulunur.

Dağcılık Stilleri

Dağcılık sporu kendi içinde bazı stillere ayrılır. Bu stilleri ise hedeflenen nokta ve dağa tırmanma süresi belirler.

Alpin Stil

Maceracı ruhların tercih ettiği Alpin stil doğal yöntemlerle yapılır ve “Temiz Tırmanış” olarak adlandırılır. Dağa tırmanmada hafifliğin ve hızın ön planda olduğu bu stilde hedef doğrudan zirvedir.

Doğa Yürüyüşü (Hiking)

Sabah çıkılıp akşam inilerek kamp yapmadan geçirilen günübirlik doğa yürüyüşüdür.

Kamplı Yürüyüş (Trekking)

Doğada yürüyüş sonrasında kamp yapılarak konaklanan tamamlanan dağcılık sporudur.

Expedition

Araştırma gezileri, zirveye yapılan tırmanışlar ve uzun süreli kamp yapılan dağcılık stilidir. 

Dağcılık Tarihi

18. ve 19. yüzyılda zenginlerin kendi hayatlarından sıkılması ve farklı maceralara yönelmesi ile ortaya çıkan dağcılık, 20. yüzyılın başlarında tüm dünyanın ilgisini çekmiştir. Dağcılığın spor olarak sayılması ve uluslararası standartlarda yapılması 1931 yılında Cenevre’de Uluslararası Dağcılar Birliği’nin (UIAA) kurulması ile gerçekleştirmiştir. Türkiye’de ise dağcılık sporu İngiliz bir dağcının Erciyes Dağı’na tırmanması ile başlamıştır.

Dağcılık Terimleri

Doğa oluşumlarının, dağcılık malzemelerinin ya da tırmanma sırasında yapılan hareketlerin dağcılık jargonunda bir karşılığı bulunur. Grup halindeki tırmanışlarda ekip liderlerini daha iyi anlamak ve yürüyüşlerde rahat etmek için bazı kelimelerin bilinmesinde fayda vardır.

Kolu çatlağa kilitlemek: Oluşan dar kaya çatlağına tutunma yöntemini tanımlar.

Yükseltici: Tırmanma ipini tutmaya yarayan ve kendini çektikten sonra ip boyu yerinin kolayca değiştirildiği alettir.

Karabina: Açık hali ile kanca, kapalı hali ile halka işlevi gören bir çeşit köstektir. 

Ninja ayakları: Ayak tabanının bir sonraki adımda kasıtlı olarak sessiz ve hassas şekilde yerleştirilmesidir.

Nivelman: Belirlenen iki nokta arasındaki yükseklik farkını tanımlamak için kullanılır.

Dağcılık Düğümleri

Kamp yaparken, odun vb. eşyaları taşırken ya da tırmanırken halatlara ihtiyaç duyulur. Amacına göre ise bu halatlarda farklı düğüm çeşitleri vardır. Sekizli düğüm dağcılık sporunda en çok kullanılan düğümdür. Çeker gücü en kuvvetli olan bu düğüm istenildiğinde kolayca sökülür. Aynı veya farklı kalınlıkta ip varsa bu ipler çift balıkçı düğümü ile bağlanabilir. Tırmanma ya da inişte kullanılan ana ip üzerine bağlanan pursik düğümü ise kişi kendini bıraktığında olduğu noktaya sabitlenir. Yük anında kilitlenen pursik düğümü dağcıyı emniyete alır.

Dağcılık Kuralları

Yaz ya da kış olsun dağda hayatta kalabilmek, ekibin güvenliğini riske atmamak için bazı kurallara uyulması gerekir.

  • Tırmanılacak bölgeyi iyi bilen kişinin lider olarak grup başında olması gerekir.
  • Tek sıra halinde, her kişi arasında 5-6 adım mesafe olacak şekilde yürünür.
  • Yürüyüş temposu ekibin en yavaş yürüyen kişisine göre ayarlanır.
  • Tırmanma boyunca taşınacak eşyalar en kötü hava şartları düşünülerek hazırlanır.
  • Eşyaların grupta dengeli bir şekilde bölüştürülmesi gerekir.

İstasyon Kurma

İstasyon; tırmanışta emniyet alan, ip inişlerinde kullanılan sabit emniyet noktalarını içeren ve yük çeken bir güvenlik sistemidir. Emniyetsiz bir düşüşü engellemek için sağlam istasyon kurmak hayati bir önem taşır ve bu yüzden de istasyonlar kök salmış bir ağaç veya sağlam bir kaya çıkıntısına kurulmalıdır. Emniyeti kuracak dağcının, bağlanacak yeri kontrol etmesi ve yükü kaldırma oranını iyi ölçmesi gerekir.

Dağcılık İçin Gerekli Malzemeler

Yürüyüş ya da tırmanma sırasında olası tehlikelerden kaçınmak için gerekli olan bazı dağcılık ekipmanları vardır. 

Tırmanma Merdiveni

Uzun duvarlarda ve çıkılması zor olan kısımlarda tırmanma merdiveni kullanılır. Yapay tırmanış malzemesi olan bu merdivenler ip ya da demirden yapılır.

Tırmanma Halatı

7,6-10 mm arasındaki halatlar tırmanmayı rahat kılan halatlardır. İnce halatlar birbirine bağlayarak kullanılabildiği gibi tek başına da kullanılabilir.

Tırmanma İpi

Dağcılığın temel malzemelerinden biri olan tırmanma ipleri dışı kabuklu (kernmantel) iplerdir. Bir diğer kişiye bağlanmak ve yukarıya tırmanmak için kullanılan bu ipler dağcılık iniş malzemeleri arasında da yer alır.

Tırmanma Baltası

Dağ tırmanma ekipmanları arasında bulunan balta, kaya tırmanışlarında kullanılan bir çeşit dağcılık malzemesidir. Genellikle bir yere tutunmak ve destek almak için kullanılır.

Tırmanma Kancası

Çelikten yapılan tırmanma kancaları pençeli ve katlanabilir özelliklere sahiptir. Bu kancalar 25 kg’a kadar ağırlık taşıyabilir. Büyük kancaların yanı sıra karabinalar da dağcılar tarafından tercih edilen bir kanca çeşididir.

Dağcılık Botu

Tipik dağcılık botları su geçirmez, sert ve destekleyicidir. Yürüyüş ve tırmanış şekline göre farklı botlar bulunur. Botların bağlama ipleri ile güçlendirilmiş ve ayak numarasına uygun olması gerekir.

Dağcılık Kramponları

Kar ve buz üzerinde kayaya sıkıca tutunmak ve kaymamak için kullanılan kramponlar tırmanış botunun dışına geçirilen bir malzemedir. Sertleştirilmiş çelik ya da alüminyumdan yapılan kramponlar bağlama şekillerine göre üçe ayrılır. Tam otomatik kramponlar hem önünde hem arkasında çıkıntılar olan özel dağcılık botları ile kullanılır. Yarı otomatik kramponlar arka tarafta çıkıntısı olan botlar içindir. Bağlamalı kramponlar ise her türlü dağcılık ayakkabısı ile uyumludur; ancak diğer krampon çeşitlerine göre bağlaması daha zordur ve fazla yük bindiğinde çıkma olasılığı vardır.

Dağcılık Kazması

Kazma; emniyet noktası kurmada, şelale çıkışlarında ve buz tırmanışlarında kullanılır. Özellikle sert karlı ve buzlu yerlerde kazmalar dağcının performansını olumlu şekilde etkiler.

Dağcılık Kıyafetleri

Dağcılık kıyafetleri su geçirmez özellikte ve dağcının hareket özgürlüğünü kısıtlamaması adına hafif olmalıdır. Rakım yükseldikçe düşen hava sıcaklığı ile dağcılar genellikle 3 katmanlı olarak giyinir.

İç Katman

Vücutla birebir temas eden (iç çamaşırı, çorap vb.) iç katmandaki kıyafetlerin nem tutmayan özellikte olması gerekir. Pamuklu ürünlerin kuruması zaman aldığı için iç kıyafetlerde sentetik kumaşlardan yapılan ürünler kullanılır.

Orta Katman

Orta katmanda giyilecek olan kıyafetler dağcılık sporunun yapılacağı mevsime göre değişebilir. Karlı ve çok soğuk bir havada kalın polar giyilebileceği gibi yazın yapılacak olan tırmanışlarda gömlek tercih edilebilir. Bu kıyafetlerin de yine iç katman gibi sentetik kumaşlardan olması sporcuyu rahat ettirir.

Dış Katman

Yağmurluk, çok fonksiyonlu pantolon ya da şişme montlar dağcılık kıyafetlerinde dış katmanı oluşturur. Dış katmanlar dağcılık sporunun yapılacağı mevsime göre tercih edilebilir. Mevsime göre değişkenlik gösterebilecek diğer dağcılık kıyafetleri arasında ise şunlar bulunur:

  • Bere
  • Bandana
  • Balaklava
  • Şapka
  • Yüz Maskesi
  • Eldiven
  • Tozluk
  • Mayo
  • Şort

Dağcılık Çantası

Kaç gün dağda kalınacağına ve bu sürede yapılacak aktivitelere göre çanta seçilebilir. 

Bel Çantası/Günlük Çanta

Günübirlik dağa çıkılacaksa ve tırmanma gerektirmeyen aktiviteler yapılacaksa standart sırt çantaları ya da bel çantası tercih edilebilir.

Kamp Çantası

Dağda uzun süre kalınacaksa kamp çantası ile yola çıkılması gerekir. Sporcuyu rahat ettirmek ve uzun ömürlü olması adına kamp çantasında bazı özelliklere dikkat edilmelidir.

  • Bel, sırt ve omuz desteği olmalıdır. Bu sayede uzun yürüyüşler ya da tırmanışlar sırasında çanta ile taşınacak olan yükler vücuda dengeli bir şekilde yayılır. Böylelikle hem çanta daha rahat taşınır hem de sporcunun vücut sağlığı korunmuş olur.
  • Eşyaların yağmurlu ya da karlı havalarda ıslanmaması için kamp çantasının kumaşı su geçirmez ve dayanıklı olmalıdır.
  • Kamp çantası üzerinde bulunan klips ya da tokalar çadır, mat, uyku tulumu, baton gibi malzemelerin çanta dışında da taşınmasını sağlamalıdır.

Dağcılık ve Kamp Malzemeleri

Dağda kaybolmamak, kamp sırasında ihtiyaçları karşılamak ve sporcunun rahat bir dağcılık deneyimi yaşayabilmesi için kamp çantasında olması gereken malzemeler vardır.

  • Çadır
  • Uyku tulumu
  • Mat
  • Kamp ocağı
  • Mum
  • Fener
  • Harita
  • Pusula
  • Barometre
  • Termometre
  • GPS
  • Rüzgâr ölçer
  • Dağcılıkta ilk yardım için gerekli olan tıbbi malzemeler
  • Böcek ilacı
  • Kişisel temizlik malzemeleri
  • Mutfak malzemeleri (termos, bıçak, bardak, yiyecek, içecek, su şişesi vb.)
  • Düdük
  • Dürbün
  • Güneş gözlüğü
  • Güneş koruyucu krem
  • Havlu
  • Çöp torbası
  • Fotoğraf makinesi

Dağcılık Ne Zaman Yapılır?

Dağcılık yılın her mevsiminde yapılabilir. Yaz ya da kış dağcılığı için gidilecek bölgenin iyi seçilmesi ve arazinin önceden bilinmesi gerekir. Kış dağcılığı amatörler için tehlikeli olabileceğinden, yeni başlayanlara bahar ve yaz ayları tavsiye edilir.

PEGASUS

Tırmanış ve Dağcılık

Tırmanış ve dağcılık iç içe geçen özelliklere sahip bir spor dalıdır. Kimi zaman dağda yapılan uzun yürüyüşleri kapsayan bu spor kimi zaman da zirveye tırmanma amacıyla gerçekleştirilebilir. Belirli seviyelerde sporcuların yapabilecekleri aktiviteleri içeren tırmanma/dağcılık tercihe göre hobi ya da profesyonel olarak yapılabilir.

Tırmanış ve Dağcılık Sporunun Özellikleri Nelerdir?

Tırmanış ve dağcılık sporunun özellikleri arasında teknik bilgi, uygulama becerileri, uygun ekipman seçimi, kondisyon sayılabilir. Bu sporu yapmak isteyenlerin uzun soluklu yürüyüşlerde ve yüksek irtifalarda sorun yaşamaması için önceden gerekli kontrollerinin yapılması önemlidir. Fiziksel/zihinsel olarak hazırlık yapıldığında ve dağcılık ekipmanları doğru seçildiğinde bu keyifli sporun tadını çıkarabilirsiniz. Ekiple birlikte hareket ederek güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.

Tırmanış Çeşitleri Nelerdir?

Tırmanış çeşitleri yapıldığı yere ve hedeflenen noktaya göre farklı başlıklar altında toplanır. Dağ/kaya tırmanışı teknikleri şunlardır:

  • Alpin Stil Tırmanış: Eşsiz manzaraları görme fırsatı sunan Alpin stil dağ tırmanışı kısa sürede zirveye ulaşıp dönmeyi hedefleyen bir tırmanış türüdür.
  • Kaya Tırmanışı: Kaya tırmanışı, uygun alanlarda özel tekniklerle tırmanma şekli olarak tanımlanır. İpli/ipsiz yapılabilen bir tırmanıştır.
  • Sportif Tırmanış: Kaya/tırmanma duvarı gibi farklı alternatiflerde, emniyet aletlerinin yerleştirilmesiyle hazırlanan tırmanış türüdür.
  • Uzun Duvar Tırmanışı: 50-70 metreden daha yüksek bir kaya üzerinde yapılan tırmanıştır.
  • Yapay Duvar Tırmanışı: İç/dış mekanlarda özel olarak hazırlanan duvar sistemleri üzerine yapılan tırmanıştır.

Tırmanış Nerelerde Yapılır?

Tırmanış bulunduğunuz bölgenin özelliklerine bağlı olarak dört mevsim yapılabilen bir spordur. Ülkemizin farklı şehirlerinde tırmanma sporunu gerçekleştirebileceğiniz pek çok alternatif yer vardır. Tırmanma ayakkabısını, kıyafetini ve ekipmanlarını hazırlayıp harekete geçmek için tercih edebileceğiniz şehirlere örnek olarak tırmanışın yeni adresi Diyarbakır son yıllarda sıklıkla tercih edilen yerler arasındadır.

Amatör ya da profesyonel tırmanışçıların uğrak yeri haline gelen şehirlere her gün yenileri ekleniyor. Hem yurt içinde hem de yurt dışında bulunan kaya tırmanış bahçeleri bu sporu denemek isteyenler için ideal yerlerdir. Özel hazırlanan parkurlarda, kar ve buz üzerinde macera dolu deneyimler kazanabilirsiniz.

Dağcılık ve Tırmanışta Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dağcılık/tırmanış sporunu yaparken dikkat edilmesi gereken pek çok konu vardır. Bunların en önemlileri arasında dağcılık ekipmanları tedariği gelir. Hayati önem taşıyan malzemeler; güvenliğini sağlayan tırmanış kemeri, dağcılık karabina, ip çeşitleri gibi alternatiflerden oluşur. Tırmanacağınız yerin özellikleri ve mevsim koşulları, gereken malzeme seçimine etki eder. Profesyonel eğitim sayesinde teknik bilgi/donanım sahibi olabilirsiniz. Kıyafetlerinizden Decathlon tırmanış ayakkabısı modellerine kadar her türlü ürünü önceden öğrenip satın almanız gerekir. Ekip halinde gerçekleştirilen spor sırasında liderinizi dikkate alarak hareket etmeniz de önemlidir.

Tırmanış ve Dağcılık Ekipmanları Nelerdir?

Tırmanış/dağcılık ekipmanları bu sporu yapmak isteyenlerin merak ettikleri konular arasındadır. Sorunsuz bir aktivite yapmak için ihtiyaç duyabileceğiniz tırmanış malzemeleri şunlardır:

  • Tırmanış Ayakkabısı: Farklı arazilerde tırmanış yapmak isteyen sporcuların beklentilerini karşılamak amacıyla tasarlanan tırmanış ve dağcılık ayakkabıları; özel tabanıyla kaydırmaz, tutuş kolaylığı sağlar. Ayakkabıların topuk/dil bölümüne eklenen köpük malzeme rahat hissetmeniz için destek olur. Cırtlı yapısı sayesinde ayağınıza göre ayarlayabilirsiniz.
  • Kıyafet: Dağ tırmanışı sırasında giyebileceğiniz tişört, pantolon, mont, bandana, yağmurluk gibi ürünler tırmanış ve dağcılık kıyafetleri kapsamında sayılır. Hareket etmenizi kolaylaştıran ve özgürlük sunan kıyafetler aynı zamanda nefes aldıran özel parçalarıyla ve fermuarlı cepleriyle kullanışlıdır.
  • Karabina: Elastik ipli, hafif, esnek, vidalı tırmanış ve dağcılık emniyet kemeri ve karabina alternatifleri farklı ekipmanları bağlamak için kullanılır.
  • Tırmanma İpi: Sporcuların aktivitelerine uygun olarak seçmesi gereken tırmanış ipleri farklı renk, uzunluk ve genişlikleriyle üretilir. Perlon ip dayanıklı yapısıyla sporcuların güvende olmasını sağlayan özellikleriyle tercih edilen türlerdendir.
  • Kask, Çanta ve Çadır: Güvenliğinizi sağlamak amacıyla kafa yapınıza uygun kask, eşyalarınızı saklayabileceğiniz çanta ve akşam uyuyabileceğiniz çadır gibi ürünleri tırmanış kaskı, çantası ve çadır kategorisinde inceleyebilirsiniz.
  • Magnezyum Tozu: Sporcuların emniyetli bir tırmanış gerçekleştirebilmesi için magnezyum toz torbaları kullanmaları önemlidir. Derinliğiyle kolaylık sunan torbalar ihtiyacınız olduğu anda değerlendirebileceğiniz özelliklere sahiptir.
  • Dağcılık Kramponu: Donmuş alanlara tırmanırken hareketlerinizi kolaylaştıran kazma ve krampon ekipmanlarıyla hareket kabiliyetiniz artar.

Tırmanış ve Dağcılıkta Güvenliği Artıracak Ekipmanlar Nelerdir?

Tırmanış ekipmanları dağcılıkta güvenliği artıracak önemli ürünlerdir. Bunlara örnek olarak verilebilecek alternatifler; tırmanma ipi, ekspres set/karabina, tırmanış ayakkabısı ve emniyet kemerleridir. Her biri farklı konularda destek olan güvenlik artıran ekipmanlar olmadan bu sporu gerçekleştirmemeniz tavsiye edilir.

Tırmanış ve Dağcılık Ekipmanları Özellikleri Nelerdir?

Tırmanış/dağcılık ekipmanlarının kullanım yeri ve amacına göre özellikleri farklıdır. Bu özellikler şunlardır:

  • Tırmanış kıyafetleri, sporcuları mevsime uygun koşullarda tutan özelliklere sahiptir. Yakası, kesimi, kumaşı ve tasarım detaylarıyla sporcuları daha rahat ve güvenli hissettirir.
  • Ayakkabı modelleri en küçük tırmanma noktalarında ayağınızı yerleştirmenize olanak sunan esnek yapısıyla avantajlıdır.
  • Emniyet kemeri/karabina ve fren destekli emniyet aleti düşüşleri engellemeye destek olur. İpler istasyonda ve emniyet noktası oluştururken kullanılması için tasarlanır. Dikişleri kopmaya dirençli olmasını sağlar.
  • Çadır, hafif ve az yer kaplayan yapısıyla öne çıkar. Olumsuz hava koşullarında korunmanıza yardımcı olur.
  • Kask, ABS kabuk özelliğiyle uzun süreli kullanımlar için idealdir. Aynı zamanda havalandırma kanallarıyla sporculara avantaj sağlar.
  • Çantalar farklı kapasiteleriyle yetişkin/çocuk için tasarlanan modelleriyle dikkat çeker. Kullanım yerinize göre seçim yapabilirsiniz.

DECATHLON

Soğuk hava spor yapma isteğini azaltsa da aslında kış aylarında dışarıda egzersiz yapmanın birçok sağlık avantajı vardır. Kış sporlarına olan ilgi arttıkça, soğuk havada aktivitelerin önemi de giderek artar. Özellikle uygun kış ekipmanları kullanılarak yapılan sporlar, vücudu canlandırarak  pek çok fiziksel ve zihinsel fayda sağlar. Kışlık ayakkabı, mont, bot gibi özel ürünlerle yapılan sporlar, yalnızca soğuk hava koşullarına uygun bir koruma sağlamakla kalmaz. Aynı zamanda vücut fonksiyonlarını destekleyerek sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik eder. Peki, soğuk havada spor yapmanın avantajları neler?

Kış Sporlarının Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

Kış ayları, insanları evde kalmaya ve dışarıda daha az aktif olmaya yönlendiren soğuk hava koşullarıyla bilinir. Ancak, kış sporları kışın değil, yıl boyunca sağlıklı bir yaşam sürmenin bir parçası olarak tercih edilebilecek etkili bir egzersiz seçeneğidir. Bu sporlar, bir dizi fiziksel ve zihinsel fayda sunar ve doğru ekipman kullanıldığında, soğuk havanın potansiyel olumsuz etkilerini en aza indirir. Kış sporları, vücut direncini artırma konusunda önemli bir rol oynar. 

Soğuk hava koşullarında yapılan egzersiz, vücudu dış etkenlere karşı daha dayanıklı hale getirir. Özellikle kayak, snowboard, buz pateni gibi aktiviteler, dengeyi geliştirir ve kas gücünü artırır. Bu sporlar, vücutta termal düzenlemeyi iyileştirir ve soğuğa karşı direnci artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, kalp ve dolaşım sistemini uyaran bu sporlar, kardiyovasküler sağlığı olumlu yönde etkiler. Kış sporları, mevsim değişikliğine bağlı ruh halini iyileştirme konusunda etkili bir strateji sunar. Kış aylarında gün ışığı azaldığından, insanlar enerji eksikliği ve melankoli hissi yaşayabilirler. Ancak, dışarıda yapılan kış sporları, güneş ışığından faydalanmanın yanı sıra endorfin salgısını artırarak ruh halini iyileştirir. 

Kar üzerinde kayak yapmak veya buz pateni yapmak, stresi azaltır, depresyonu önler ve genel zihinsel sağlığı destekler. Kış sporları sosyal etkileşimi teşvik eder ve insanları bir araya getirir. Özellikle kayak turları, buz hokeyi maçları veya kar kampı gibi etkinlikler, insanları bir araya getirerek paylaşılan bir deneyim sunar. Bu sosyal etkileşimler, motivasyonu artırır, arkadaşlık bağlarını güçlendirir ve egzersiz yapma isteğini artırarak sağlıklı bir yaşam tarzını destekler. Bu nedenle, kış sporları, sadece fiziksel sağlığı değil, sosyal ve duygusal refahı da olumlu yönde etkileyerek kapsamlı bir sağlık deneyimi sunar.

Soğuk Havada Spor Yaparak Yağ Yakımını Hızlandırın

Soğuk havada spor yapmak, sadece fiziksel sağlığı artırmakla kalmayıp aynı zamanda yağ yakımını hızlandırma konusunda da etkili bir yöntemdir. Soğuk hava koşulları vücut sıcaklığını koruma çabalarını artırarak metabolizmanın hızlanmasına neden olur. Vücut, düşük sıcaklıklara karşı koymak için daha fazla enerji harcar ve bu süreç, daha fazla kalori yakılması anlamına gelir.  Soğuk ortamlarda yapılan egzersizler, özellikle kış aylarında, vücudu ısıtmak için ek enerji harcamasına yol açar ve bu da yağ yakımını artırır. Bu nedenle, soğuk havada spor yapmak, kilo kontrolü ve yağ yakımı hedefleri olan bireyler için etkili bir strateji olabilir.

Soğuk hava, kasların daha fazla çaba sarf etmesine neden olarak vücuttaki kas kütlesini artırır. Soğuk ortamlarda yapılan egzersizler, özellikle direnç antrenmanları, kasların daha fazla çalışmasına ve güçlenmesine yol açar. Güçlü kaslar, metabolizmayı hızlandırarak daha fazla yağ yakımına olanak tanır. Bu sayede, soğuk havada yapılan sporlar sadece yağ yakımını artırmakla kalmaz, diğer yandan ise vücut kompozisyonunu iyileştirir.

Soğuk havada egzersiz yapmanın mental sağlık üzerindeki olumlu etkileri de unutulmamalıdır. Soğuk hava, vücudu canlandırır ve zihinsel canlılığı artırır. Bu da kişinin egzersizlere daha fazla odaklanmasına ve daha yüksek performans sergilemesine yardımcı olur. Düzenli olarak soğuk havada spor yapmak, genel ruh halini iyileştirir, stresi azaltır ve enerji seviyelerini artırır. Bu pozitif etkiler, bireyleri düzenli bir egzersiz rutinine bağlı kalmaya teşvik eder. Bu durum ise uzun vadede yağ yakımını ve genel sağlığı artırabilir.

Soğuk Havada Spor Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Soğuk havada spor yapmak, vücut sağlığını destekleyen birçok fayda sağlar. Ancak bu aktiviteleri gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar bulunur. Doğru giyim ve ekipman seçimi, soğuk hava koşullarında vücudu korumanın temelidir. Soğuk, rüzgar ve nem gibi etkenlerin dikkate alınması, uygun kışlık spor giyimini seçerken önemli bir rol oynar. Bu, vücut sıcaklığını koruyarak donma riskini azaltır ve sporcuların daha konforlu bir deneyim yaşamasına yardımcı olur.

Soğuk hava koşullarında spor yaparken vücut ısısını düzenlemek kritiktir. Bu, ısınma ve soğuma egzersizleri yaparak gerçekleştirilebilir. Spor öncesi yapılan etkili ısınma egzersizleri, kasları esnek hale getirir ve kan dolaşımını artırarak vücudu aktiviteye hazırlar. Bunun yanı sıra, spor sonrası soğuma egzersizleri de kaslardaki gerilimi azaltır ve yavaşça vücut sıcaklığını normale döndürmeye yardımcı olur. Bu, kas yaralanmalarını ve gerginlikleri önlerken, soğuk hava koşullarına daha etkili bir şekilde adapte olmayı sağlar.

Soğuk hava sporları sırasında vücuttan yeterince su almak çok önemlidir. Soğuk havada terleme eğilimi düşük olsa da, vücut hala sıvı kaybeder. Su tüketimi, vücut fonksiyonlarını düzenler ve performansı artırır. Soğuk havada su içmeyi ihmal etmek, dehidrasyon riskini artırabilir ve genel sağlık üzerinde olumsuz etkilere yol açar. Dolayısıyla, soğuk hava koşullarında spor yaparken doğru giyim, ısınma-soğuma egzersizleri ve yeterli su tüketimi gibi temel faktörlere dikkat etmek, sporcuların sağlıklı ve keyifli bir deneyim yaşamalarına katkı sağlar.

Soğuk Havalarda Spor Yaparak Nasıl Giyinmelidir?

Soğuk hava koşullarında spor yaparken doğru giyinmek, hem rahatlığı sağlamak hem de vücudu korumak için son derece önemlidir. Bu noktada, özellikle kış sporlarıyla ilgilenenler için uygun kıyafet seçimi büyük bir öneme sahiptir. Kayak mont modelleri bu kapsamda önemli bir rol oynar. Bu özel montlar, su geçirmez ve rüzgar dayanıklı malzemelerden yapılarak vücudu soğuktan korurken, terin dışarı atılmasına da olanak tanır. Kayak montları, sıcak tutan izolasyon katmanlarıyla donatılmıştır. Bu durum ise dışarıdaki soğuk havaya karşı etkili bir kalkan oluşturur.

Erkek kışlık ayakkabı çeşitleri, soğuk hava koşullarında ayağın sıcak kalmasını sağlayan önemli bir unsurdur. Bu ayakkabılar su geçirmez malzemelerden üretilir ve iç kısmında izolasyon tabakaları bulunur. Ayrıca, dayanıklı dış tabanları sayesinde kaygan zeminlerde güvenli bir tutuş sağlar. Goodyear ayakkabı alternatifleri de soğuk hava koşullarında ideal bir seçenektir. Bu ayakkabılar, dayanıklı ve su geçirmez malzemelerle üretilirken, şıklık ve konforu bir araya getirir. Soğuk hava koşullarında ayakları sıcak tutmanın yanı sıra, ayakkabıların dayanıklılığı da uzun süreli kullanım için son derece önemlidir.

Kışlık bot modelleri, özellikle karlı ve buzlu zeminlerde etkili bir şekilde kullanılabilir. Bu botlar genellikle su geçirmez malzemelerden üretilir ve yüksek bilek tasarımı sayesinde ayak ve ayak bileğini korur. Ayrıca, kauçuk tabanları sayesinde kaygan zeminlerde iyi bir tutuş sağlarlar. Kışlık botlar, kar, buz ve soğuk hava koşullarına karşı mükemmel bir koruma sunarak spor severlere güvenli ve konforlu bir deneyim sunar.

SKECHERS

“Kayak Tam da Çocuklara Göre Bir Spor” Dedirten 5 Özellik

Sömestir tatili… Çocuklar için eğlencenin zamanı ve süresi çok da önemli değildir. Hızlıca öğrenmeye açık yüksek kapasiteleri, meraklı gözleri ve bol enerjileriyle her ortama, her koşula kolaylıkla uyum sağlar ve etraflarında gördüklerini bir çırpıda kopyalarlar. Peki, kayak ve çocuk ikilisinde durumlar nasıl acaba?

Farkındalığını Artırır

Kayak yapmak, her şeyden önce çocuğunuzun farkındalığını artırır. Çünkü kayak yaparken vücudunuzun her bir bölgesini kontrol altında tutmalı, her birini ayrı bir şekilde yönetmeyi öğrenmelisiniz. Bu da küçük yaşta spora başlayanlar için bedensel farkındalığın yüksek olmasına yardımcı olur. Sadece bedensel kalmaz, kendileri hakkında da farkındalıkları yükselir. Kendi güçlü yönlerini, zayıf taraflarını keşfedip, bunların üstesinden nasıl gelebileceğini küçüklükten deneyimleme fırsatına sahip olur.

Güvenleri Yükselir

Her başarısızlık, başarıya giden yolsa bir basamaktır. İşte kayak, çocuğunuza bunu öğretir. Başarısızlıklarından, düşmelerinden ders çıkaran ve en nihayetinde hatasız bir şekilde bir tepeden kayan çocuğunuz, kendine güvenli bir şekilde gülümserken, gelecekte yaşayacağı zorluklara da umutla bakar.

Sosyal İlişkileri Kuvvetlenir

Kayak yapmak, takım sporlarının aksine daha bireysel bir spor gibi dursa da onun da kuralları vardır. Beraber kaydığınız kişileri gözetmeli, yeri geldiğinde onlara yol vermeli, yardım etmelisiniz. Çocuklar için bu sosyalleşmenin en iyi yaşandığı yerler ise kayak otelleri. Burada yaşıtlarıyla bir araya gelen çocuklar, birbirleriyle deneyimlerini paylaşacak ve sosyal ilişkilerini kuvvetlendirecektir.

Denge ve Koordinasyon Yetileri İyileşir

Bu sporda her şey denge üzerine kurulu. Hem vücutsal hem de ruhsal dengeye gelmeye yardımcı olan kayak, genç yaşta başlayanlar için çok daha fazla avantaj barındırıyor içinde. Henüz kasları gelişim aşamasındayken hareketleri öğrenen ve buna göre gelişim gösteren çocuklar, gelecekte başarıya daha kolay ulaşırlar.

Daha Sağlıklı Olurlar

Spora küçük yaşlarda başlamak başlı başına bir avantajken, üstüne bu spor kayak veya snowboard olunca çok daha farklı yararları da beraberinde getiriyor. Kardiyovasküler sisteme ilaç gibi gelen, esnekliği artıran, güç veren kayak sporu, tüm bunları yaparken çok ama çok eğlenceli olduğu için çocuklar için bir numaralı spor kollarından biri haline geliyor.

Kayak Evde Yoklar’ın en büyük kış eğlencesi ve milyonlarca dolarlık bir sektör. Kayak üzerine bir sürü marka ar-ge yapıyor. Eskiden tek tip olan kayaklar, artık sizin seviyeniz veya kaydığınız zemin hatta cinsiyet göz önünde bulundurularak farklı farklı tasarlanıyor. Sizin şartlarınızda (seviye/cinsiyet/zemin/tarz) en iyi performansı sağlayacak kayağı bulabilmenize yardımcı olabilmek için burada hızlıca toparlamaya çalıştık.

1. Seviyenize Göre Kayak Seçimi

Beceri düzeyinize yakın bir kayak seçtiğinizde dağ üzerinde kontrol ve gelişiminizi büyük ölçüde arttırırsınız. Seviyenize göre değişen ana tasarım elementi kayağın sertliği / esnekliğidir. Buna flex denir.

Yumuşak ve esnek kayaklar teknik hataları daha kolay affettiğinden yeni başlayanlara sıkça tavsiye edilir. Deneyimli kayakçılar ise hızlı ve sert kaydıklarından kayağa daha fazla basınç veya kuvvet uygularlar. Bu sebeple sert ve güçlü kayakları tercih ederler.

Bununla birlikte bu kurala da istisnalar vardır: İlki gerçek bol kar (Basılmamış kar) koşulları. Bol karda kayabilecek beceriye ulaşmanız için deneyimli bir kayakçı olmanız lazım. Bu ileri seviye bir beceri olmasına rağmen sert kayaklar tercih edilmez çünkü bol karda sert kayakla kaydığınızda karın üzerinde süzülmek yerine torpido gibi karın altına girersiniz. Bu sebeple orta esneklikte kayaklar tercih edilir. Esneklikle ilgili bir başka istisna da kiloya göre yapılır. 90 kg’dan ağır olan kayakçılar daha sert bir kayağa geçmeyi düşünebilirler. 50kg’dan hafif olan kayakçıların ise kayaklarını daha rahat kontrol etmek için bir alt seviyeye geçmesi önerilir.

Hangi Seviyede Kayak Kayıyorsunuz ve Seviyenize Uygun Kayak Nedir?

Başlangıç Seviyesi Kayakçı Kimdir?

Hayatınızda daha önce hiç kayak yapmamışsanız ya da tüm deneyiminiz birkaç yıl önceki bir kayıştan ibaret ise başlangıç seviyesindesiniz demektir. Bu seviyede kaymanın zevkine çabuk varabilmek için hatayı tolere edebilen, kullanışlı kayaklar tercih edilmelidir.

Önerilen Kayaklar:
Yeni başladığınıza göre önce pistlerde kendinizi geliştirmeniz gerekecektir. Zaten muhtemelen kiralamaya gittiğinizde size otomatik olarak pistte kaymak için ideal olan carving kayaklarından vereceklerdir. Çok detaya girmeden bir not düşelim: 1980’lerdeki ideal pist kayağı anlayışı tamamen değişti. Eskiden paralel kayaklar vardı. Sonra dönüşleri daha kolay bir hale getiren formu daha kum saatimsi ve boyu daha kısa olan carving kayaklar çıktı. Paralel kayaklarla birlikte paralel kayma teknikleri de geride kaldı. Artık carving kayaklar ve carving kayış devri.

Bu aşamada alacağınız kayak, ilerlettiğinizde almak isteyeceğiniz kayaktan başka olacaktır. Ama bir hafta ekipman kirası zaten bir kayak parası, ben şimdiden kayaklarımı satın alayım, ilerleyince tekrar değerlendiririz diyorsanız da, yine carving ya da all mountain tipi kayaklardan birini seçin deriz.

Orta Seviye Kayakçı Kimdir?

Senede bir veya iki hafta kayak yapıyorsanız ve genel olarak pistlerde sorun yaşamıyorsanız orta seviyesiniz demektir. Bu seviyede rahat fakat size deneyim kazandıracak bir kayak tercih edilmelidir.

Önerilen Kayaklar:
Genellikle orta seviye kayanlar hala daha çok pistte kalmayı tercih eder. Eğer siz de bu gruptansanız pist için ideal olan carving ile çok rahat edersiniz. Ancak pist dışında da kayan ya da ileride kaymak isteyenler tek bir kayak ile hepsini kapsamak istiyorsa almışken all-mountain alsın deriz.

Deneyimli Kayakçı Kimdir?

Düzenli kayak yapan biriyseniz, her türlü pist ve kar tipinde (buz, sıkıştırılmış kar, bol kar vb.. ) rahat kayabiliyorsanız deneyimli bir kayakçısınız demektir. Size teknik ya da fiziksel güç gerektirmeyen yüksek performanslı kayaklar gerekecektir. Deneyimli veya usta kayakçılar daha hızlı gittiklerinden zemine daha kuvvetli basınç uygularlar. Dolayısıyla, sert ve güçlü kayak kullanmalıdırlar.

Önerilen Kayaklar: Bu aşamada daha çok ne tarzda kaymayı sevdiğiniz kafanıza oturmaya başlamıştır zaten. All mountain gibi genel geçer bir kayaktan öteye gitmeyi, alanında performansını en iyi olan kayakları denemek isteyebilirsiniz.

Usta Kayakçı Kimdir?

Usta kayakçının olayı performanstır. Her nerede kayıyor olursa olsun, beklentisi maksimum performans olduğu için, kaymanın tadına varabilmesi için, birkaç değişik kayak takımına ihtiyaç duyar. Farklı alanlarda, o alanın ustası olan kayağı kullanmayı tercih eder.

2. Kaydığınız Zemin ve Stilinize Göre Kayak Seçimi

Kayak takımı seçerken ikinci önemli faktör de kaydığınız zemin (pist / bol kar / buz) ve kaymayı sevdiğiniz tarzdır. (hızlı / yavaş / akrobatik vs…)

Sizin için 4 farklı stili aşağıda derledik;

Carving:

Bu tarz kayaklar bakımlı pistlerde kaymaktan, hassasiyet ve performans gerektiren ekstrem kayağa kadar her çeşidi kapsar. Bu kayaklar genellikle dar (80 mm’den az) kayaklardır. Bu manevraları çok kolaylaştıran bir özelliktir. Carving kayakların yumuşaktan serte farklı esneklikte çeşitleri var. Kendi seviyenize uygun esneklikteki kayağı seçmeniz gerektiğini tekrar hatırlatalım. Yukarıda zaten kayağın sertliğini seviyenize ve kayış tarzınıza göre nasıl seçmeniz gerektiğini anlatmıştık: Genellikle ileri seviye kayanlar için daha hassas ve çabuk tepki veren sert kayaklar, yeni başlıyorsanız esnek ve hafif kayaklar daha uygun.

All Mountain:

Henüz en favori stilinize karar veremediniz mi? Ocak ayındaki bol kar zamanından ve Nisan ayındaki kara kadar götürecek bir çift kayak mı arıyorsunuz? Bu tip kayaklar “all mountain” kayakları olarak bilinir. Bu kayaklar ile her tip kar ve zeminde rahat edersiniz. Genişlikleri ortalama 80 mm’dir ve oldukça geniş uçları vardır.

Freerider:

Bakımlı pistlerden hoşlanmıyor ve el değmemiş karı ya da snowparkları mı tercih ediyorsunuz? O zaman freerider kayaklar sizin için uygun olur. Bol karda size en iyi kayışı sağlamak için bıçak genişliği 90 mm’den fazla olan büyük kayaklara ihtiyaç vardır. Bazı modellerin genişliği 180 mm ve fazlasını bile bulabiliyor. Aynı carving kayaklar gibi seçilen kayağın sertliğini, sizin seviyeniz, fiziksel durumunuz ve ulaşmak istediğiniz hedef belirler. Normal kavisli ve düz kuyruklu sert kayaklar size yüksek hız ve kontrol sağlarken, ters kavisli esnek burunlu kayaklar daha eğlencelidir.

Freestyler:

Eğer yaratıcı bir kayakçı iseniz ve kar parkının heyecanını yaşamayı seviyorsanız, serbest stil kayaklar tam size göre. Bu ikiz uçlu kayaklar geriye ve ileriye rahat kayar ve eğlenceli, hoplamalı zıplamalı kaymayı sevenler için ideal tasarımdır. Bu kayaklar kar parkındaki raylarda ya da inişlerde kayağı hırpalayan şartlara tolere edebilen hafif ve dayanıklı kayaklardır. Freestyle kayakların da kendi içinde kırılımları vardır. Mesela bazıları, akrobatik hareketler sırasında kayakların havada daha stabil kalmasına odaklı tasarlanırken, bazıları “jibbing” yani kar dışındaki yüzeylerde (trabzan, boru, merdiven) kaymaya odaklı ve diğerleri (Freestyle Backcountry yani FSBC) özellikle pist dışında bol karda kaymak için tasarlanmıştır.

3. Kayak Nasıl Seçilir? Hangi Boy ve Esneklite Kayak Size Uygun?

Seviyenizi ve stilinizi belirlediyseniz sırada sizin için hangi boyda ve esneklikte bir kayak seçimi doğru olur, onu belirlemek var. Vücut tipiniz sizin için doğru kayak uzunluğunu ve sertliğini belirlerken göz önünde bulundurulması gereken faktörlerin en temeli. Ama nihai kayak boyu kararı, en temelde kilonuz, boyunuz, kayak seviyeniz ve hedeflerinizin toplamı doğrultusunda belirlenir. Kafanız karıştıysa korkmayın, şimdi açıklayacağız.

Eskiden kayak uygunluğu boya göre seçilirdi. Şimdi bu anlayış değişti. Artık kilo baz alınıyor ama diğer faktörlerde göz önüne alınıp toplam bir değerlendirme yapılıyor. Kilonuza uygun olan standart kayak uzunluğu markadan markaya çok büyük fark etmemekle birlikte değişebiliyor. Biz aşağıda genel bir fikir olsun diye ortalama bir tablo paylaştık ama siz mutlaka alacağınız kayağın markasının tablosuna bakın!!

Erkek
Yaklaşık AğırlıkYaklaşık Kayak Boyu
60-70 kg160 cm
70-80 kg167 cm
80-90 kg174 cm
90-100 kg181 cm
Kadın
Yaklaşık AğırlıkYaklaşık Kayak Boyu
45-55 kg145 cm
55-65 kg152 cm
60-70 kg160 cm
70 kg üstü162 cm

Markanın önerdiği kayak uzunluğu üzerinde vücut tipinize ve kayak seviyenize göre oynamalar yapmanız gerekebilir. Örneğin, kayağa yeni başladıysanız tabloda çıkan sayıdan biraz daha kısa bir kayak tercih edebilirsiniz. Böylece kayarken onları daha kolay kontrol edersiniz. Usta kayakçılar keyiflerine ve ihtiyaçlarına göre daha uzun ya da kısa kayakları ne zaman tercih ettiklerini bilecek kadar konuya hakimler zaten. Standart dışı uzun boylu birisi aynı zamanda eğer zayıf da değilse, biraz daha uzun bir kayağa bakmak isteyebilir. Kayakların bir de esneklik yani flex değerleri olduğunu yukarıda söylemiştik. Kayakçının vücut ağırlığı ise dikkate alınması gereken bir başka faktör. Hafif siklet bir kayakçı sert kayakları idare etmekte zorlanır ve iyi verim alamaz. Benzer şekilde, ağır siklet bir kayakçı ise yumuşak kayaklardan zevk alamaz.

4. Cinsiyet ve Yaş

Kadın Kayakları

Birkaç yıldan beri, kayak markaları kadın ve erkek arasındaki farklı vücut şekillerini göz önünde bulundurmaya başladı. Kadınların kullanabileceği yeni bir ürün serisi yarattılar (daha hafif ve özel baskılı ürünler…). Bu kayak modelleri özellikle kadınlara göre tasarlanmış, kadınların vücut şekline, ağırlığına ve duruşuna göre ayarlanmıştır.

Çocuklar

Erkek ve kız çocuk kayakları arasında kayağın yapısı anlamında fark yoktur. Çocuk kayakları, gençlerin büyümesine yardımcı olmak ve sporu sevdirmek için özellikle yumuşak ve hatayı bağışlayıcı olacak şekilde tasarlanmıştır. Çoğu çocuk kayakları tüm seviyeler için uygundur. Cesur ve agresif genç kayakçılar için geniş veya serbest stil kayaklar idealdir. Çocukların büyüyen ayaklarına göre kar ayakkabıları yetkili bir teknisyen tarafından yeniden ayarlanır. Yeni başlıyorsanız yukarıdaki bilgiler size doğru kayak seçimi yapmak için genel bir perspektif kazandıracaktır. Aşağıdaki detaylar ileri seviye kayanların dikkate almak isteyebileceği şeyler. Acemiyseniz, aşağıdaki detayların kafanızı bulandırmasına izin vermeyin. 

5. Kayak Çeşitleri

Frontside Ski: patinaj yapmak veya kavisli dönüşleri almak için dar belleri vardır. Acemiden usta seviyesine kadar tüm ihtiyacı karşılayacak birçok çeşidi bulunur.
All Mountain Ski: her tür kar koşulunda ve dağın her yerinde kaymak isteyenler için tasarlanmıştır. Her koşulda aynı performansı gösterdiği için en popüler kayak çeşididir. Bel genişliği 85-95 mm arasında değişir.
All Mountain Wide Ski: her yerde her koşulda kayar. Kavis alırlar, dönerler, tümsekleri aşıp geçerler. Bel genişlikleri 95mm-105mm arasında değişir ve hemen hemen her şeyi yapabilirler.
Freestyle Ski: havada değişik hareketler deneyen ve özel pistlerden atlamaktan hoşlanan kayakçılar için uygundur. Çoğu modellerinde ileri ve geri hareketleri yapabilen iki burnu vardır.
Powder Ski: ters kavislidir. Maksimum tutunmayı ve stabiliteyi sağlamak için genişliği 111 mm civarındadır.
Race Ski: başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar en hızlı şekilde gitmek için tasarlanmıştır.
Alp Touring Kayaklarının değişik çeşitlerde bel genişlikleri vardır. İster taze kar üzerinde kaymak, ister kar üzerinde yürümek amacı ile kullanılsın, her duruma cevap vermesi için tasarlanmıştır. Genellikle son derece hafiftirler.
Bağlamalı Kayaklara System Skies denir. System kayaklarında bağlamanın monte edildiği bir taban vardır. Bu taban montaj platformu altındaki ölü noktaları ortadan kaldırarak esnekliği arttırır. Sistem kayakları dar bel genişlikleri nedeniyle bakımlı pistlerde kullanılır.
Bağlamasız Kayaklara Flat Skies (düz kayak) denir. Tüm dağ kayakları, geniş, serbest ya da bol kar kayakları düz kayaklardır. Geniş bağlamalar kayağın burulma dayanıklılığını arttırır. Günümüzde bağlamaların daha geniş bir montaj platformu vardır. Bu platform kayak üzerindeki kaldıraç miktarını azaltır.

6. Kayağın Performansını Belirleyen Teknik Özellikler

1. Bel Genişliği

Kayak bel genişliği kayak yapılacak şartlar ile doğrudan ilişkilidir. Orta noktası dar kayaklar pistlerde carving için idealdir ve hızlı manevra kabiliyeti sergiler. Yeni başlayan kayakçılar için uygundur. Orta noktası geniş kayaklar ise yumuşak ve dalgalı zeminde daha iyi performans sergiler. Ne kadar bol karda kayıyorsanız, kayağın beli o kadar genişler.

Genişliği 85mm altında kayaklar zamanının tamamını bakımlı pistlerde harcayan her seviye kayakçı için uygundur. Bu bel genişliğini acemiden ustaya, tüm kayakçılara hitap eder. Usta kayakçıların kullandığı sert carving kayakların genellikle 80-85mm bel genişlikleri vardır. Bu da kayağı hem çok çevik yapar hem de tümseklerin etrafından dolaşmasına yetecek kadar genişlik sunar. Bu bel genişliğindeki kayaklar hafiftir ve yeni başlayanlar için daha kolay kontrol sağlar.

85-95 mm genişliğindeki kayaklar öncelikle pist içinde kaymak için kullanılır. Ama aynı zamanda bol kar üzerinde kayma yetenekleri de vardır. Pist içinde ve pist dışında manevra kabiliyeti yüksektir. Bu çok yönlülük özelliği ile bol karda da eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Gerçek çok yönlülük arayan kayakçılar için ideal bel genişliği 96-110mm olmalıdır. Orta ve uzun yarıçaplı dönüşleri kolaylıkla yapar ve en bol karda bile süzülebilir (umarım bu deneyimi yaşarsınız). 111 mm ve daha büyük bel genişlikleri zamanlarının büyük bir kısmını bakımsız arazide geçirenler için idealdir. Aşırı büyük bel genişlikleri derin bol karda süzülme olanağı ve engebeli arazide kontrol sağlar. Bu kayaklar kısa ve hızlı dönüşler yapmak için çevik kayaklar değildir fakat yeni bir tur için telesiyeje kadar gitmeniz için yeterlidir.

2. Kayağın Kavisleri

Rocker Kayak (Ters Kavis)

Rocker tasarım, kayak zemine düz koyulduğunda burundan ve kuyruktan hafifçe yukarı bükülmüş, ⏑ şekilli bir kayak türüdür. Rocker kayaklar kar üzerinde burun ve kuyrukta daha fazla baskı oluşturarak hızlı ve kolay bir dönüş sağlar. Aynı su kayağı gibi kar üzerinde yüzmesine yardımcı olur. Bu kayaklar yumuşak karda üstün tutunma, hızlı kayış, daha az yorgunluk ve zevkli bir kayak deneyimi sağlar. Rocker size daha fazla manevra kabiliyeti verir ve ekstra uzunluk ise stabiliteyi arttırır.

Rocker kayaklar tümseklerin neden olduğu olumsuz titreşimleri emer. Geleneksel kavisli bir kayak düşünün – eski veya parçalı kardaki şokları kavisli uç tüm kayak boyunca iletir, bağlamalardan ve ayakkabılardan geçip bütün vücudunuza yayılır. Ters kavisli kayak tüm bu titreşimleri vücudunuza göndermek yerine kendi içinde emecektir.

İyi kayanlara rocker bir kayak kullanıyorsa normal kullandıkları boydan 5-7 cm daha uzun bir kayak öneriliyor.

3.Kayağın Kuyruk Şekli

Kuyruk şeklinin kayağın dönüşlerdeki performansı üzerinde önemli etkisi vardır. İkiz uç size hem kayma hem de geriye yaslanma olanağı sağlar. Bu şekil sadece serbest stil kayaklarda yoktur. Aynı zamanda birçok dağ kayağında bu seçenek bulunur. İkiz uçlu kayak kar tümseklerinden geçerken dönüşü hızlıca sonlandırmanıza yardımcı olacaktır. Konik kuyruklu kayaklar çok yönlülük sağlayan en yaygın kayaklardır. Bu şekil güçlü dönüşlerin sonunda kavrama sağlar ve az bir çaba ile kayağa yeniden hareket kabiliyeti verir. Düz kuyruklu kayaklar özellikle yarış kayakları veya agresif carving kayakları arasında yaygındır. Siz dönüşten çıkmaya karar verene kadar düz kuyruk kavrama yeteneği ve güç verir; sonrasında hareketi sonlandırmak için biraz ekstra çaba gerektirir. Düz kuyruklu kayaklar yüksek hızda üstün performans gösterirler.

4. Kayağın Esnekliği (Flex)

Yukarı da yeri geldikçe anlattık ama tekrar toparlayalım: Kayağın esnekliğini ağırlığınız, ne kadar agresif kaydığınız ve hangi şartlarda kaydığınız belirler. Eğer agresif bir kayakçı ya da ağır iseniz kayak üzerinde fazla baskı uygularsınız. Bu durumda kullanacağınız kayak sert olmalıdır. Yumuşak kalırsa performans eksikliğini fark edersiniz. Çok yumuşak kayaklar yeni başlayanlar ve çocuklar için idealdir. Hataları kolay tolere ederler ve öğrenmesi çok kolaydır.

Yumuşak kayaklar acemi ve orta seviyedeki kayakçılar için uygundur. Bu tip kayakları düşük ve orta hızda kontrol etmesi kolaydır. Ayrıca, daha az enerji ve teknik kapasite ile kayaktan maksimum verim alınır.

Orta sertlikteki kayaklar değişik hızlarda kayan, stabilteyi sağlayan ve düşük hızda kontrollü gidebilen kayakçılar için uygundur. Birçok bol kar kayakları orta sertliktedir. Aşırı sert olan b kolar kayakları karın üzerinde kalmak yerine karın altına girecektir. Aşırı sert kayaklar ise ağır ve agresif kayakçılar için idealdir.

The Most Insane Ski Run Ever Imagined – Markus Eder’s The Ultimate Run

Old Man Ice Skating Prank PART 3 / Night session / Acroice

Sporun her türlüsü sağlık açısından faydalı olmaktadır. Buz pateni de spor kategorisinde incelenebildiği için sağlık açısından faydalı olduğunu söylemek doğru olacaktır. Buz pateni sporu ise yüzme ve koşu gibi cyclic sporlar kategorisine girmektedir. Bu tip sporlar yapıldığında metabolizmayı güçlendirmektedir ve solunum kapasitesini arttırarak daha iyi bir kondisyon sağlamaktadır. Ayrıca kalp-damar sağlığı açısından da sizi koruma altına almaktadır. Uzaktan bakıldığında fazla enerji harcanmıyormuş gibi gözükse de bu spor için yüksek enerjiye ihtiyaç vardır. Düzenli yapıldığında fit bir görünüm kazanmanıza da yardımcı olacaktır.

Buz pateni çift, bireysel ya da grup şeklinde buz üzerinde atlayış, kaldırış, dönüş, adım dizisi gibi hareketlerin sergilendiği olimpiyat sporlarından biridir. Buz Pateni Nasıl Bir Spordur? Sağlık Açısından Faydalı Bir Spor mudur, Eğitimi, Tehlikeli mi? Gerekli Malzemeler, İdeal Boy Kilo, Ne Kadar Sürede Öğrenilir, Kilo Verdirir mi, Kuralları ve Teknikleri…

Buz pateni çift, bireysel ya da grup şeklinde buz üzerinde atlayış, kaldırış, dönüş, adım dizisi gibi hareketlerin sergilendiği olimpiyat sporlarından biridir. Buz pateni sporu müzik eşliğinde yapılmaktadır. Gösteriye uygun şekilde kostümler eşliğinde gerçekleştirilir. Olimpiyatlara girişi 1908 yılında Yaz Olimpiyatları ile başlamıştır. Daha sonra 1924 yılında da ilk kez Kış Olimpiyatlarında yapılmıştır. 10-12 kişilik gruplara kadar yapılabilen bilen bu sporun kazananını belirlerken puanlama sistemi uygulanmaktadır. 6 tam puan üzerinden sporculara artistik ve teknik puanlar verilir. Teknik puanlarda hareketlerin yapılışı incelenirken artistik puanların verilişi: Kostümler, müzik ile uyum ve pist kullanımı gibi faktörlere göre değerlendirilmektedir.

Buz pateni estetiğin ön plana çıkarıldığı spor dallarından birisidir. Buz üzerinde paten eşliğinde kayarak yapılan bu sporda amaç hareketleri senkronize bir şekilde sergileyip en yüksek puanı almaya çalışmaktır. Bu sporu yapabilmek için vücudun çok esnek olması gerekmektedir. Yapılan hareketlerin büyük kısmı vücut esnekliğine dayanıyor. Grup halinde veya bireysel performansların sergilendiği bu sporda puanlar sadece hareketlerden kazanılmıyor. Müzikle uyum ve kostümler de puanları etkilemektedir. Puanlama sistemi de dikkate alındığında bu sporun buz üstünde dans etmek olduğunu söylemek hiç de yanlış olmayacaktır.

Buz pateni sporu karmaşık yapılan sporlar arasına girmektedir. Yani yapıldığında vücuda birden fazla beceri kazandırmaktadır. Hatta bu yüzden buz patenine erken yaşlarda başlanılması tavsiye ediliyor. Tabi ki bu sporu yapan kişilerin iyi bir antrenör tarafından eğitim almaları gerekiyor. Fiziksel yapılan eğitimler sonucunda sporcular: Duyular arası iletişim, denge gelişimi, postür, esneklik gibi birden fazla beceri edinmektedir. Bu gibi becerilerin yanı sıra dans ve jimnastik eğitimi de alınması gerekiyor. Yani bu sporu profesyonel olarak yapmak isteyen kişiler sıkı bir eğitimden geçmek zorunda kalıyorlar.

Buz pisti üzerinde yapılan bu spor, özellikle paten kaymayı öğrenene kadar oldukça zor olmaktadır. Paten kaymak ayrı bir beceri olduğu için başlarda düşmeler çok yaşanıyor. Pist buzdan olduğu için oldukça sert yapıdadır. Bu yüzden düşüldüğünde sakatlanmalar yaşanmaktadır. Tabi ki bunların önüne geçebilmek için özel eğitimler veriliyor. Yeni başlayan kişilere öncelikle düşme alıştırmaları yaptırılmaktadır. Her spor belli oranda riskler taşısa da buz pateninin, popüler sporlara göre tehlikeli olduğu söylenebilir.

Buz pateni diğer sporlara göre az malzeme ile yapılabilmektedir. Hatta malzemelerin çoğu kullanılmasa da sporu yapmanıza engel olmamaktadır. Bu spor için olmazsa olmaz tek malzeme piste uygun patenlerdir. Bu patenler özel yapıda olup has çelikten yapılmaktadır. Uçları tırtıklı yapıdadır. Bu tırtıklar sayesinde ani duruşlar ve hareketler sergilenebilmektedir. Bunu dışında alınacak her malzeme tercihe bağlı olmaktadır. Yeni başlayanlar için koruma amaçlı kask, dizlik ve dirseklik tercih edilebilir. Giysileriniz ise hafif olursa daha rahat hareket edebilirsiniz. Çoraplarınızda mikrofiber olursa ayaklarınız soğuktan daha iyi korunacaktır.

Buz pateni sporu yüksek esneklik ve bunun yanında da estetik anlamda güzeli isteyen spor dalıdır. Böyle olduğunda sporcuların boyu ve kilosu önem kazanmaktadır. Aşırı uzun sporcularda esneklik ve hareket kabiliyetinde sıkıntı olabileceği gibi kilolu yarışmacılarda estetik açıdan hoş bir görüntü sunmayacaktır. Bu yüzden boy ortalamaları kısa yağ oranları oldukça düşük olmaktadır. Bu spor için ideal boy, kilo belirtmek doğru olmasa da Dünya sıralamalarında kendilerine yer edinmiş kadın sporcuların boyları 155-170 cm arasında olmaktadır. Kiloları da 50-65 kg arasında değişmektedir.

Buz pateni sporunun temelinde paten kaymak vardır. Bu beceri edinildikten sonra diğer aşamalara geçilmektedir. Amatör olarak basit paten kayma öğrenilecekse bu süre çok uzun olmamaktadır. 1-2 saat gibi bir sürede öğrenmeniz mümkündür. Ama profesyonel anlamda kaymak ve bazı hareketleri yapmak çok daha uzun sürmektedir. Sadece kayma becerisinin yanında vücut kas sisteminin de gelişmesi gerektiği için 6-12 ay arasında bu seviyelere ulaşılabilir.

Buz Pateni Kilo Verdirir mi? Öncelikle her türlü hareketin kilo verdireceğini belirtmek gerekiyor. Spor amaçlı yapılmasa da hareket etmek, kalori yani enerji harcamanıza sebep olacaktır. Bu harcanan kaloriler yediğiniz yemeklerden gelmektedir. Eğer yediğiniz yemekler harcadığınız kaloriyi karşılamıyorsa vücut yağları parçalayarak kilo vermenize sebep olmaktadır.Buz pateni de enerji harcamanıza sebep olduğu için kilo verdirecektir.. Hatta aerobik ve anaerobik bir idman olarak değerlendirilen bu spor metabolizmanızı hızlandırarak sürekli olarak yağ yakmanızı sağlayacaktır.

Buz pateni, altı kızaklı özel patenlerle buz zeminde yapılan ve dünya çapında turnuvaları düzenlenen oldukça estetik ve iyi eğitim gerektiren bir spor dalıdır. Genellikle çocuk yaşta başlanan bu spora özgü buz pateni modelleri ve buz pateni kıyafetleri, küçük çocuk bedenlerinden yetişkinlere kadar birçok farklı seçeneği sporculara sunar. Özellikle spora küçük yaşlarda başlanması nedeniyle seçilecek buz pateni modellerinde özenli davranmak ve sporun kendi hareket kapasitesine uygun kıyafetleri seçmek, kişinin ilerleyen spor hayatında da olumlu etkilerini gösterir. Bu nedenle buz patenine güvenli bir başlangıç yapabilmek için doğru buz pateni ve kıyafet seçimini es geçmemek, deneyimli sporcular tarafından tavsiye edilen bazı ipuçlarını takip etmek gerekir.

Kayarak yapılan sporlardan biri olduğu için dikkat edilmesi gerekenlerin başında güvenlik gelir. Birçoğumuz oldukça etkileyici ve keyifli olan bu aktiviteyi yaparken rahat olmayı ve üzerimizde herhangi bir fazlalık hissetmemeyi tercih ederiz. Fakat yeni başlayanlar için ilk defa buz üzerinde durmak oldukça zorlu bir süreç olabilir. Hatta usta sporcular bile meslek yaşamlarının ilerleyen noktalarında kendilerine üst düzey gelen, akrobasi yönü ağır basan ‌antrenmanlar yapabilirler. Bu nedenle buz üzerine çıkarken ve buzda deneyeceğiniz her yeni şey için dizlik, bileklik ve kolluk gibi ekipmanları eksik etmemelisiniz. Yüksek efor gerektiren ve birçok kası aynı anda çalıştıran buz pateninde sporcunun ideal vücut ısısını ‌mümkün olduğunca koruyabilmesi önemlidir. Ter emici özelliği olan kumaştan üretilen tayt ve tshirt veya mayo gibi hareket kısıtına neden olmayan esnek kıyafetler, paten seansları için en uygun kıyafetlerdir.

Buz patenine başlarken veya farklı seviyelere geçiş yaparken buz pateni seçimi, çalışmalarınızın seyrinde belirleyici rol oynar. Kuşkusuz bol antrenman ve pratik yapmanın gelişmedeki etkisi büyüktür. Fakat doğru ekipman seçiminin önemi de bu noktada yadsınmamalıdır. Tam olarak ayağınıza oturan, seviyenize uygun bir paten seçmek, denediğiniz her hareketi giderek kusursuzlaştırmanıza ve adım adım gelişmenize yardımcı olurken; bol veya gereğinden dar bir paten seçmeniz, dönüşlerinizi, hatta duruşunuzu bile kalitesiz hale getirebilir. Buz pateni modelleri arasından hangisi ayağınıza uygun? Buna ilk olarak seviyeniz karar verecek. İleri ve üst düzey paten modelleri, genellikle çabuk hızlanmaya ve keskin dönüşlere daha kolay izin veren keskin bıçaklardan yapılmaktadır. Bıçak inceliği ve keskinliği profesyonellere göre hazırlanmış bir patenle spora başlarsanız ilk denemelerinizde çabucak başarısız olmanız muhtemeldir. Benzer şekilde üst düzey bir sporcunun da başlangıç seviyesindeki sporcular için üretilen daha yavaş patenlerden istediği verimi alamayacağı kesindir. Eğer buz patenine yeni başlıyorsanız amatörler için özel üretilen çift bıçaklı patenleri deneyebilir ve aşama aşama diğer buz pateni modellerini deneyebilirsiniz.  Bir sonraki aşama ise tam olarak ayağınıza oturan pateni bulmakta… Ayağınızı tam olarak kavrayan bir buz pateni seçmeniz, sağlıklı ve konforlu bir paten seansının ilk koşuludur. Paten ayağınızı tam olarak sarmadığında dengenizi çok daha çabuk kaybedebilir ve düşme tehlikesiyle karşı karşıya gelebilirsiniz.

Buz pateni seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan bir tanesi de buz pateninin dış dokusu ve bıçak çeşitlerine göre sizin amacınızla uyuşup uyuşmadığıdır. Özellikle çocuklar için piyasada birçok buz pateni modeli bulunur. Eğer buz patenine yeni başlayacaksanız veya çocuklarınızı bu spora yönlendirmek istiyorsanız kolay kontrol edilebilen hokey bıçaklı patenler iyi bir seçim olacaktır. Üç tokalı bağlama kısmı ve makinede bilenmiş hokey bıçaklarıyla Oxelo patenler, paten hakimiyeti kazanmak ve hobi düzeyinde buz pateniyle uğraşmak isteyenler için ideal bir seçenektir. Fakat eğer uzun yıllardır paten kayan ve artistik buz pateni için paten arayan biriyseniz, özel bıçaklarla üretilen farklı modellere yönelmeniz gerekir. Artistik paten tipi bıçaklarıyla denge sağlayan, 2 tokalı tasarımı ve özel  sert dış derisiyle ayağı koruyan Oxelo artistik buz patenleri, hem hız kazanmanızı hem de dengenizi korumanızı kolaylaştıracaktır.

Kaynak: Decathlon

Kaynak: MEMORIAL

Kayak yaparken sakatlanmamak için 13 öneri

  1. Mümkün olduğu kadar kendi ekipmanlarınızla kaymaya özen gösterilmelidir.
  2. Kayağa başlamadan iyi bir kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltıdan sonra 15 dakikalık egzersizlerle vücut kayağa hazırlanmalıdır. Kayak sporu sabahında çok sıcak duş alınmamalıdır.
  3. Sürekli yapılan bir spor olmadığı için kayağa başlamadan kayak öğretmeninden kayma teknikleri üzerine ders alınmalıdır.
  4. Profesyonel kayakçılar gibi bantların veya hızlanarak tepelerin üzerinden atlamak ciddi sakatlanmalara yol açabilir. Bu tür hareketlerden uzak durmak gerekir.
  5. Kayak sırasında alkol almak kontrol kaybına neden olacağı için kesinlikle tüketilmemelidir.
  6. Kayarken amatör kayakçıların yaratacağı risklere karşı dikkatli olunmalıdır. Çevredeki kayakçılar sürekli gözlemlenmelidir.
  7. Uygun kıyafetler kullanılmazsa soğuk kaynaklı cilt yanıkları gibi cilt sorunları yaşanabilir. Kayaktan önce koruyucu krem ve gözlük kullanılmalıdır.
  8. Kask kullanımı Türkiye’de ihmal edilen ekipmanlardan biridir. Ancak düşmelere karşı kafa travmalarından korunmak için mutlaka kask kullanılmalıdır.
  9. Kayarken kulaklıkla müzik dinlemek çevre seslerin duyulmasını engellediği için uzak durulmalıdır. Kulaklıkla müzik dinlenecekse tek kulak boşta bırakılmalıdır.
  10. Acemi kayakçılar çok sık düştüğü için en çok kuyruk sokumu kırığı yaşanmaktadır. Bu tür yaralanmalara karşı koruyucu kıyafetin standartlara uygun olmasına özen gösterilmelidir.
  11. Ayakkabılar kayak bağlamalarına doğru bağlanmalıdır.
  12. Kayma sırasında veya kayaktan sonra yaşanan ağrı ve kramplar ciddi sakatlanmaların habercisi olabilir. Bu tür ağrılarda uzman bir doktora görünmekte fayda vardır.
  13. Her hangi bir sakatlanma anında ayakkabı zorlayarak çıkarılmamalıdır. Olası kırıkların daha ciddi bir hale gelmemesi için kayak ile ayakkabı arasında bağ ayrılıp yaralı sırt üstü yatırıldıktan sonra ilk yardım ekibine haber verilmelidir.

Zor ve enerji gerektiren bir spor olan kayaktan önce yumurta veya çikolata gibi enerji veren yiyeceklerin sabah kahvaltıda tüketilmesi faydalıdır. Sabah enerjisi yüksek proteinli bir kahvaltıyla güne başlamak gerekir. Yoğun yapılan kahvaltının kayak sırasında zorlanmalara yol açacağı da unutulmamalıdır. Beraberinde ufak bir sırt çantası içerisinde su ve şekerli gıdaların olması önemlidir. Mutlaka cep telefonlarının iyi şarjda olması, bir paket kibrit veya çakmakla beraber bekçi düdüğünün de çanta içerisinde olması uygun olur. Kayak pistleri dışında kayak yapmak riskleri de beraberinde getireceği için pist dışına çıkılmamasına özen gösterilmelidir. 

kay

Kullanılan kayak ayakkabıları kadar ayakkabının kayağa bağlanması da önemlidir. Kayak ayakkabılarının kayakların üzerindeki bağlamalar düzgün bağlanması ve düzgün çalışır olması gerekir. Ayakkabıyı kayağa bağlayan sisteminin gücü, kişinin kayak yapabilirliğiyle orantılı olarak sıkıştırılması veya gevşetilmesi gerekir. Kayağın her hangi bir kaza anında ayakkabıyı bırakması önemlidir. Ayakkabı kayağa çok sıkı bağlanırsa düşmelerde kayak bağlaması ayakkabıyı bırakmayarak düşme anında bacak kırıklara yol açabilir. Özelikle kayağa yeni başlayan kişilerde çok basit ve gevşek ayarda bir bağlamayla kayağın ayakkabıyı bırakmasının sağlanması gerekir. Bununla birlikte ayak ayakkabıya iyi oturmalıdır. Ayakkabının içinde ayağın ileri geri hareket etmesi ciddi sakatlanmalara neden olabilmektedir. Bacağın ayakkabı tarafından sıkıca sarması iler kayak kontrolünün bu sayede daha rahat yapılabilmesini sağlanır.

Amatör kayakçılar genellikle belli sürelerde kayak yaptıkları için zamanı geniş kullanmak istemektedir. Kayak sporuna sabah erken saatlerde başlayıp akşam pistler kapanana kadar kaymak sakatlanmaları zemin hazırlayabilmektedir.  Sabah pistler açılır açılmaz kayağa başlanmamalıdır. Geceden kalan zemindeki buzlanmaların kısmen kaybolmasına zaman tanınmalıdır. Özellikle saat 15.00’dan sonra zeminin buzlanması ve bacakların yorgunluğu nedeniyle kas kontrolünün yeterli olmaması nedeniyle kayaklar düzgün tutulamaz ve düşmelerle sakatlıklar ortaya çıkar. Kayak pistlerindeki sakatlanmaların birçoğu uzun süreli kaymalara bağlı olarak saat 15.00’dan sonra ortaya çıkar. Mümkünse kayak sporu bu saatlerden sonra yapılmamalıdır.

Ağaçlık bölgelerde zemin yeterince ezilmediği ve bol kar olduğu için bu bölgelere girilmemelidir. Bol kar kayağı olmadıkça bu bölgelerdeki kayma ciddi riskleri beraberinde getirmektedir. Bu tür bol karlı alanda kayarken kayak kontrolünü sağlamak zordur ve diz bağlarında ciddi yaralanmalara ve bacak kırıklarına neden olabilir. Heyecan için ağaçların arasında kayarken, karın içinde görülmeyen kayağın takılmasına neden olabilecek ağaç dalları tehlike kaynağı olabilmektedir. Bol kar olan bölgelerde kayakların kara gömülmesi durumunda vücut öne doğru düşerek baş bölgesi karın için gömülebilir. Yardım edecek kimsenin bulunmadığı durumlarda kara gömülme sonucu doğrulma mümkün olamayabilir ve boğulma riskini ortaya çıkarır.

MEMORIAL
Kayağa 2 ay önce hazırlanmaya başlayın Kayak sporuna meraklı olanların bu sporu daha rahat ve sakatlanmadan yapabilmeleri için bazı ön hazırlıkları gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bunların temelinde alt ekstremite denilen bacak kaslarının, bel ve sırt kaslarının düzenli egzersizle güçlendirilmesi gelmektedir. Özellikle üst bacak kaslarının bu spor için çok iyi egzersize edilmesi gerekir. Kayak sporuna başlamadan 2 ay önce bu güçlendirmeler yapılmazsa, çok ciddi sakatlanmalara zemin hazırlanabilmektedir.

bB22

Rodelbahn Allgäu – Rodeln vom Hochgrat im Allgäu in’s Tal

Rodeln Allgäu – Rodel Abfahrt Hochgrat mit Speed

hayat ve kış
Fabio Wibmer – Fabiolous Escape 2

Kayak yaparken sert rüzgarlar yüzünüze çarpar ve güneş ışınları direk olarak yüzünüze vurur. Bu yüzden yüzünüze nemlendirici krem, ultraviyole ışınlarından korunmak için güneş kremi ve dudaklarınıza dudak koruyucu krem sürün. Kar maskesi ile yüzünüzü kapatmanızda fayda var. Hem rüzgar ve güneşten büyük ölçüde yüzünüzü korumuş olursunuz, hem de yüzünüzün üşümesini engellersiniz. Kayak yaparken kar gözlüğü muhakkak kullanın. Kar gözlükleri ekstra bir aksesuar gibi düşünülebilir. Ancak göz sağlığını korumak için kullanılması son derece önemlidir. Karların üzerine yansıyan güneş ışıkları, kayak yapanların gözlerine zarar verir. Koyu renkli, fiber camlardan yapılan gözlükler ise, ışığı süzer ve görüşünüzü engellemez. Gözlük kullanmadan ilk anda kayak yaparken kar kişinin gözünü alır, belli bir süre sonra alışılsa da uzun süre gözlüksüz olarak kayak yapıldığında görmede zorlama ve göz ağrıları oluşur.

Güvenli bir şekilde kayabilmek için kaskınızı çıkarmayın. Düştüğünüzde ya da biriyle çarpıştığınızda başınıza darbe almaktan korunursunuz. Ayrıca düştüğünüzde eklem yerlerinizin zarar görmemesi için koruyucu bileklik ve dizlik kullanın. Bileklikler kayak yaparken, batonlarınızı (kayak sopanızı) kullanırken, bileklerinizin ağrımasını da büyük ölçüde engeller. Rotanızı uyarı levhalarınıza göre belirleyin ve levhalara dikkat ederek kaymaya özen gösterin. Kayarken yorulduğunuzda mola verin ve kayanlara engel olmayacak şekilde oturup dinlenin. Herhangi bir yaralanma durumunda yardım isteyin ve doktora gidin. Hamileyseniz ve hamile olma ihtimaliniz varsa kaymaktan sakının. Kayarken kendinize dikkat ettiğiniz gibi diğer kayanları da tehlikeye sokmamaya özen gösterin. Kayarken bu hususlara dikkat edin, kayak keyfiniz yarıda kesilmesin.

Kayak yapmayı öğrenebilmek için düşmekten korkmamak gerekir. Kayak yapmayı öğrenirken ilk nasıl düşmeniz ve düştükten sonra nasıl kalkmanız gerektiği öğretilir. Dengeniz bozulduğunda yan olarak kendinizi karların üzerine bırakmanız gerekir. Yoksa daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Sağlıklı düşmeyi öğrendikten sonra yaralanmalar yaşamazsınız. Düşmekten korkmayın. Dengenizi kaybedince düşün ve sonra kalkıp dengenizi sağlayarak kaymaya devam edin.

Kayak aynı zamanda bir denge sporudur. Kayakların üzerinde doğru şekilde durmak, düşmeden kayabilmek ve hızınızı ayarlayabilmek için vücudunuzun dengesi çok önemlidir. Kaymadan önce denge çalışmaları yapın.

Kayak yapmaya başlamadan önce vücut egzersizi yapmanız gerekir. Vücut egzersizleri ile kaslarınızı açın ve vücudunuzu ısıtın. Sakatlanmaları ve kayarken oluşabilecek krampları önlemek için ısınma hasletleri son derece önemlidir. Ayrıca kayak yapmaya karar verdikten sonra bir hafta öncesinden kaslarınızı hazırlayın. Antrenmanlı bir vücut ile kayın. Kayak refleks sporlarından bir tanesidir. Bu yüzden kayak yaparken beden ve zihin kontrolü sağlamanız gerekir. Dinlenmiş bir beden ve açık bir zihin ile kayak yapmaya çalışın.

Kayak yaparken seçeceğiniz kıyafetler sizi soğuktan korumalıdır. Rüzgarın şiddetini engelleyecek, düştüğünüz zamanlarda içinize kar suyunu çekmeyecek, sizi ıslanmaktan koruyacak ve üşümenize engel olacak kıyafetler seçmeniz gerekir. Aynı zamanda seçtiğiniz kıyafet hareketlerinizi engelleyecek derecede kalın olmamalıdır. Kayak tulumu ideal bir kıyafet seçimidir. Eğer satın alma imkanınız yoksa kayak yaparken tulum kiralaması yapabilirsiniz. Hem sizi soğuktan korur, hem hareketinizi sınırlamaz, hem de ıslanmanızı büyük ölçüde önler.

Kayak yapmaya başlamadan önce malzeme seçiminizi dikkatli yapmanız gerekir. Kendinize uygun olan kayak malzemelerini almadan önce bu konuda uzman birime danışıp, önerilerini ciddiye alın. Kayak yaparken kayak malzemelerinizi kiralıyorsanız bile dikkatli davranmanız gerekir. Ayağınızı sıkan ya da ayağınıza bol gelen kayak botu ile kayak yapmak zevkten ziyade eziyete dönüşür. Kayak seçimi yapılırken boyunuza uygun olması gerekir. Ayrıca kayak konusunda uzman olan biri ile yeni başlayan birinin kayağı aynı değildir. Bu yüzden kayak seçimi yaparken kayma seviyenizi de göz önünde bulundurmanız gerekir. Nerede ve nasıl kayacağınıza göre; dağ, pist, yarış ve tur kayakları diye kategoriler vardır. Kullanabileceğiniz ve taşıyabileceğiniz bir kayak olmasına özen gösterin. Eğer kayağınızı satın alacaksanız son bahar gelmeden hatta ilkbaharda alın. Kış yaklaştıkça kayak fiyatları artar, erken alın ki; kayak sezonunda iki misline kayak almak zorunda kalmayın.

En zevkli hobiler arasında yer alan kayak, aynı zamanda tüm kasları çalıştıran yorucu bir spordur. Eğer daha önce hiç kaymadıysanız ilk önce kayak ayakkabılarınızı nasıl giyeceğiniz, nasıl bağlayacağınız, nasıl düşeceğiniz ve kalkacağınız öğretilir. Kaymayı öğrendikten sonra daha önce neden öğrenmedim, böyle bir güzellikle neden daha önce tanışmadım diye pişmanlık hissedersiniz. Aylarca kış bir an önce gelsin diye sabırsızlıkla beklersiniz. Yüzmek için yazı beklediğiniz gibi artık kayak yapmak için de kışın gelmesini iple çekersiniz. Hatta yaz tatili yerine kış tatili tercih eden insanlara hak verirsiniz. Kayak sporunu seven yaşlı, genç hatta çocuklar kış bitmeden kayak merkezlerine akın eder. Zevkli olduğu kadar kayak malzemelerini temin etmek ve eğer şehrinizde kayak merkezi yoksa farklı şehirlere ulaşım, otel masrafları ile pahalı bir kış sporudur. 

Ama harcadığınız her kuruşa, kilometrelerce yol kat etmenize, düşüp kalkmalarınıza, aldığınız riske hatta vücudunuzun tutulmasına değer. Kayarken yaşadığınız heyecan, vücudunuzun salgıladığı adrenalin ve endorfin, aldığınız zevk ve yaşadığınız mutluluk muazzamdır. Kendinizi son derece özgür hissedersiniz. Soğuğu seversiniz, yüzünüze çarpan rüzgara, yakan güneşe aldırmazsınız. Yüzünüzden yaşadığınız heyecan okunur. Kaymak harika bir olay ama kayak yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar vardır.

Kayak, büyük bir özveri ve azim gerektiren bir spordur. Bir kayakçı düştükten sonra öyle hemen vazgeçemez! Sabırla, azimle iyi bir kayakçı olma yolunda ilerlenir. Düşe kalka birşey başarmayı öğrenmek çocuklar için oldukça değerli bir durumdur. Egzersiz yapmanın ruh halini nasıl iyileştirdiğini hepimiz biliriz. Kayak da aynı şekilde, endorfin salgılanmasını arttırır ve kayan kişiye harika bir mutluluk kazandırır. İyi bir antremanın ardından gelen başarı duygusu da çocukların ruh halini iyice yükseltir.

Dağdan kendinizi aşağıya bırakmak ve doğanın bir parçası olmak kayak sporunun belki de en güzel yanlarından biri! Kayarken çevredeki tüm güzellikleri de keşfetmek ve temiz havayı solumakla birlikte çocukların doğayla yakınlaşmaları ve doğanın değeri bilmeleri sağlanmış olur.

Teleski ya da telesiyeje ilk biniş, düşmeden aşağıya ilk iniş… Bunların hepsi çocuklar için büyük birer adımdır ve hepsi onlara daha fazla gurur ve daha fazla özgüven verir. Her ne kadar bireysel bir spor olarak görünse de kayak, kendi içinde toplumsal kurallara sahip bir spor dalıdır. Birini geçerken onun alanına titiz davranarak doğru yolu belirlemek ya da düşen, yardıma ihtiyaç duyan biri için herşeyi bırakıp yardım etmek gibi detaylar, çocukların sosyalleşme yeteneklerini geliştiriyor olur. Kayak ve snowboard, kardiyovasküler sağlığı arttırma açısından oldukça etkili spor dallarıdır. Her ikisi de esnekliği ve gücü geliştirir. Dolayısıyla çocukların sağlık gelişimi için önemlidir.

Kayak yapmayı bir kez bile olsa denediyseniz, denge ve koordinasyonun nasıl sağlandığını gayet iyi bilirsiniz. Çocuklar, ayakta kalmak için çekirdek kaslarını ve kayabilmek için bacak kaslarını nasıl kullanacağınızı öğrenirken, denge ve koordinasyonunu da geliştirmiş olur. Kayak arkadaşlarla, aile bireyleriyle birlikte birlikte kayıldığında dostça bir rekabetin nasıl olacağını çocuklara öğretmiş olur. Bireysel bir spor olmasına rağmen, tüm kayakçıların birbirine saygı ve destek göstermesi çocukların karakter gelişimine oldukça önemli bir katkı sağlar.

Denge ve koordinasyon

Kayak yaparken vücudunuzun her bir yanını hisseder ve ciddi boyutta bir beden farkındalığı kazanırsınız. Bu, çocuklar için oldukça önemli bir detaydır ve çocuklar kayak sayesinde vücutlarının ayrı bölümlerinin nasıl çalıştığını ve birbirleriyle senkronize etmeyi öğrenirler. Çocuklar kayak öğrenirken kendileri hakkında çok daha fazla şey keşfederler. Yani sadece bedenlerinin farkındalığını kazanmaz, fiziksel ve zihinsel olarak güçlü ve zayıf yanlarını keşfederler.

Beden farkındalığını arttırmaktan kendilerini daha iyi tanımalarına, doğanın değerini keşfetmelerinden sosyal yeteneklerinin gelişmesine; kayak sporunun çocuğunuzun için birbirinden güzel faydaları olduğunu biliyor muydunuz?
Snowboarding music

Comments are closed.